Vizure Pule u nestajanju

Otvaranje izložbe slika u pulskoj galeriji Makina
Otvaranje izložbe slika u pulskoj galeriji Makina

"Pula je uvijek na rubu; posljednja točka, mjesto gdje počinje nepregledan Sibir. Sjaj rimskih vremena kada je bila jedan od najbogatijih gradova imperije, grad odmora, grad jednokatnih bijelih kuća okruženih baštama i terasama visećih vrtova, sada je samo daleka prošlost".

Odlomak je to iz nagrađivanog romana Via Pula iz 1988. koju je u pulskoj galeriji Makina, prilikom otvaranja zajedničke izložbe fotografija petero fotografa pod nazivom "Gradske vizure u nestajanju", pročitao njegov autor, ugledni srpski pisac Dragan Velikić koji je odrastao u Puli.

Fotografije Kaštela i Monte Ghira autorice Sandre Vitaljić, fotografije vila na Verudi velikog formata Igora Zirojevića, fotografije kupališta Valkane i Stoja malog formata Hassana Abdelghanija, dvije fotografije Zlatnih stijena Bojana Vojnovića te nostalgični fotozapisi pulskog željezničkog kolodvora Gorana Legovića oplemenjeni su ispod slika odlomcima iz pet romana Dragana Velikića koji se dotiču Pule ("Via Pula", "Astragan", "Sjeverni zid", "Danteov trg" i "Dosje Domaševski". Osim "Via Pule", pisac je pročitao i odlomke iz četiri navedena romana.

Izložbu je nadahnutim dužim govorom otvorila kustosica Paola Orlić. (Z. ANGELESKI, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter