Vižula - arheološki biser Medulina

Arheološka iskapanja na Vižuli (M. ROSANDA)
Arheološka iskapanja na Vižuli (M. ROSANDA)

U medulinskoj općinskoj vijećnici načelnik Goran Buić i arheolozi Kristina Džin, voditeljica Centra za arheološka istraživanja Medulin-Brijuni Instituta Pilar te Igor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju (Hrvatski restauratorski zavod predstavili su najnovija otkrića arheoloških radova na prevlaci Burle te podmorju i kopnu poluotoka Vižula u Medulinu.

Kristina Džin rekla je da su u ranu jesen 2015. godine započela zaštitna arheološka istraživanja na prevlaci Burle, kontaktnoj zoni prema poluotoku Vižula, gdje se nakon petnaestogodišnjeg prekida zbog zastoja investicija nastavlja istraživanje antičkog i kasnoantičkog groblja stanovnika rezidencijalnog objekta na poluotoku Vižula.

Eko-park

- Do sada smo pronašli petnaestak grobnih mjesta, a riječ je o ostacima ljudi koji su živjeli i radili na Vižuli, na rustikalnim vilama od drugog do kraja petog stoljeća poslije Krista. Ove smo godine istražili i jednu masovnu grobnicu, a utvrdit ćemo kako je nastala, da li uslijed neke velike krize ili bolesti, a po novčićima je datiramo krajem petog stoljeća poslije Krista. Potom smo pronašli nekoliko dječjih ukopa, i to u amfore i grobnice s grobnim prilazima od plavih, ali vrlo neobičnih perli, brončanih narukvica te još nekoliko grobnica koje ćemo otvoriti i očistiti tijekom sljedećeg tjedna. Područje Burla i danas je izuzetno bogato arheološkim nalazima usprkos visokoj stambenoj izgrađenosti. Što se tiče poluotoka Vižula, vjerujem da nam je svima stalo da postane svojevrstan eko-park ili eko-zona, i upravo ova nedestruktivna istraživanja pomoći će nam u daljnjim fazama rada, veli Džin.

Uređenje šetnice

Planira se i uređivanje svojevrsne eko-šetnice uz more, po cijelom opsegu Vižule, u dinamičnom projektu koji će se razvijati u nekoliko narednih godina. U prvoj fazi je čišćenje i uređenje šetnice, gdje će se na desetak lokacija postaviti info-panoi s arheološkim podacima na više jezika. (M. ROSANDA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter