Vizualni spektakl na PUF-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako možda nije uputno kombinirati pojmove poput kazališta i spektakla, sintagma kazališni spektakl najbolje opisuje predstavu belgijskog kazališta Tol iz Antwerpena ciji su clanovi sinoc pred (i iznad) mnogobrojne oduševljene publike na parkiralištu Rojca izveli carobnu pricu o vjencanju pod nazivom "Srca andela" (Corazon de angeles).

Pedesetak metara visok kran, koji služi kao svojevrsna pozornica za lebdece glumce, odlicni i maštoviti kostimi, glazba i hrpa srebrnih konfeta koje su poput kakve magicne prašine izvodaci posipali nad publikom cine ovu predstavu visokoestetiziranim vizualnim doživljajem koji se dugo pamti.

Radi se o jednoj od onih predstava za koje vam bude žao što ste ih propustili. gosti iz Belgije vješto su u cetrdesetak minuta ispricali veselu pricu, zapravo svojevrsnu bajku o vjencanju i mladoj koja na poklon dobiva andele. U svojem izricaju koriste se elementima cirkusa, živom glazbom i plesom, što proizlazi iz cinjenice da ovu grupe cine razni umjetnici - od glumaca i plesaca do kipara i glazbenika.

Iznimno je dojmljiva bila posljednja scena u kojoj osam andela uz pomoc posebne visece konstrukcije lebdI nad publikom izvodeci svoj ples za mladenku i mladoženju slaveci njihovu ljubav uz crvene i bijele balone, konfete i nježno perje kojima obasipaju novopeceni par i gledatelje.

Iste je veceri nešto ranije na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula uprizorena predstava gostiju iz srpskog Ister teatra "Pustinja". Pustinja" je premijerno odigrana lani u beogradskom Bitef teatru tocno deset godina nakon izvedbe istoimene predstave kojom su clanovi Ister teatra na pocetku novog milenija preispitivali što smo, tko smo, gdje smo i kuda idemo nakon mracnog perioda i surove realnosti devedesetih. (Roberto LICUL; snimio Manuel ANGELINI)

Olja Grubic - velika nada Pule
Kao dio popratnog programa PUF-a u galeriji Aneks MMC-a Luka otvorena je izložba foto i videoradova studenata ljubljanske Akademije za vizualne umetnosti. Izloženo je osam fotografskih radova te prikazano 13 videouradaka, a medu njima i oni mlade Puljanke Olje Grubic, koju je dekan akademije Pepi Sekulic na otvorenju izložbe istaknuo kao jednu od "najboljih studentica škole i veliku nadu Pule". Grubic se predstavila fotografijom "102384742" i petominutnim filmom "One percent". Radovi naše sugradanke i njezinih školskih kolega mogu se razgledati do utorka.


Podijeli: Facebook Twiter