Vizualizacija intuicije i kritika konzumerizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U grožnjanskoj galeriji Fonticus mogu se razgledati dvije nove samostalne izložbe, inaugurirane proteklog vikenda - "Vizualizacija intuicije" Petra Tuškana i "Everything will be alright" Puljanke Roberte Weissman Nagy.
Tuškan se predstavio slikarskim radovima, uljima na platnu velikog formata i crtežima na papiru, nastalima posljednjih nekoliko godina.

- Tuškan stalno prilazi rubu apstrakcije sugerirajuci prepoznatljivo, ples po oštrici izvodi instinktivno i do kraja pošteno rabeci energiju osobne imaginacije uz znanje koje je stekao na raznim stranama svijeta, rekao je Eugen Borkovsky, voditelj galerije.

"Ma naravno, sve ce biti u redu" porucuje Weissman Nagy u nazivu projekta koji je upucen svima - publici, umjetnicima, kritici. Njeno suocavanje s plavetnilom rezultira paralelnim slalomom s artificijelnim plavetnilom neona. Pa je tako galerija, kao neutralni prostor, postala definirana, obojana svjetlom. Ona signira situaciju jednostavnim elementima - gestualno ispisani tekst, plavo svjetlo i potrošacka kolica su elementi uprizorenja. Weissman Nagy nas poziva da postanemo u isto vrijeme buntovnici i kreatori, kazao je o njoj voditelj Fonticusa.

Petar Tuškan dolazi iz Srbije - roden je u Zrenjaninu, srednju školu završio je u SAD-u, a slikarstvo je studirao i diplomirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu 1999., gdje je završio i magisterij, smjer crtež. Pohadao je postdiplomski studij vizualnih komunikacija u Hamburgu. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim, selektiranim izložbama diljem svijeta.

Roberta Weissman Nagy rodena je u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti, dok je kiparstvo studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Redovna je profesorica likovne kulture, a u osobnom istraživanju likovnosti dodiruje pojam paradoksa kao trajnu inspiraciju.

Izložbe je svecano otvorio grožnjanski nacelnik Rino Duniš, dok je voditelj Fonticusa Eugen Brokovsky, prije govora o radovima i autorima, izrazio hommage nedavno preminulom kolegi, graficaru i multimedijalnom umjetniku Ivi Vrtaricu. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter