Vižintin: Ne želimo izgubiti ozbiljnog investitora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka da se raspiše natječaj za prodaju dvije parcele unutar građevinskog područja za gradnju trgovačko-skladišne poslovne zgrade na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća nije prošla glatko. Naime, za raspisivanje natječaja glasovalo je devet vijećnika, dok je šest vijećnika SDP-a bilo suzdržano. Radi se o građevinskom zemljištu u dijelu grada Stanica, iza stambenih zgrada i nasuprot poduzeća Bifix koje je uglavnom služilo kao neformalni parking, a dijelom je tu i poligon za obuku vozača.

Neiskorištena površina

Kako Grad Buje već dugo nema svojih parcela za prodaju poduzetnicima, a poslovna zona Mazurija još jedno vrijeme neće biti spremna za prve poduzetničke hale, odlučeno je da se proda ova neiskorištena površina, zapravo dvije parcele površine 6.874 četvorna metra s početnom cijenom od 927.990 kuna, kako bi se jednom bujskom poduzeću omogućila gradnja poslovne zgrade u kojoj bi bilo skladište i prodajni prostor.

- Tom poslovnom subjektu dajemo pravo prvenstva kupnje jer nema svoju poslovnu zgradu, a opredijelio se za gradnju na tom području. U natječaju smo odredili namjenu nekretnine, naznačili smo da to mora biti prva takva zgrada u vlasništvu, a stavili smo i uvjet da kupac posluje duže od deset godina i da zapošljava više od deset radnika. Odredili smo i rok gradnje od šest godina. Ako do tada ne bude sagrađena poslovna zgrada, Grad Buje ima pravo na povrat nekretnine, odnosno zemljišta, pojasnila je vijećnicima pročelnica Jelena Bojić.

Stav kluba SDP-a prenio je vijećnik Moreno Mamilovič koji je naglasio da njihova stranka nikako nije protiv poticanja poduzetnika, naročito kada se radi o poslu koji bi mogao donijeti i novo zapošljavanje.

- Ipak, prodaja ovako važnog i vrijednog zemljišta trebala bi biti pomnije pripremljena iz razloga što postoji nekoliko nedorečenih stavki koje mogu izazvati probleme kod gradnje poslovne hale, kao što su pristup, voda i ostali tehnički uvjeti. Drugo, je li ta površina adekvatna za tako nešto, pogotovo zato što se nalazi u području stanovanja, je li se razgovaralo sa stanarima, kako će oni reagirati, je li takva površina adekvatnija za stanogradnju nego za poslovnu zgradu? Puno je pitanja koje traže odgovore, ne želimo da tu možda bude problema i mi smo po tom pitanju suzdržani, prenio je Mamilovič.

Ozbiljno poduzeće

- I ovo je način poticanja razvoja poduzetništva, a radi se o ozbiljnom poduzeću koje nema osnovne mogućnosti razvoja i širenja. Dugo su na našem području, tu žele i ostati, vjerujem u njihovu ozbiljnu namjeru i uvjeren sam da će na tom području izgraditi nešto što će biti jedan od bisera u ovom gradu. Ako odustanemo ili otežemo, izgubit ćemo još jednog ozbiljnog investitora, što nikako ne želimo, poručio je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter