Vižinada: Stari škalini crkve završili u privatnom dvorištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stare kamene stepenice ispred župne crkve svetog Jeronima u Vižinadi uklonjene su i na njihovo ce mjesto biti postavljene nove, a kamene ploce koje su se nalazile na njima prodane su. Rekla nam je to pocetkom tjedna nekolicina mještana Vižinade, uznemirenih zbog toga.

Za našeg obilaska terena uvjerili smo se da su radovi ispred župne crkve u tijeku, obnova fasade i procelja pocela je prije tri mjeseca, a paralelno se ureduje i ulaz u crkvu. Kamene stepenice ispred ulaza su uklonjene te se u crkvu ulazi po daskama. Sa strane, na nekoliko hrpa, poslagane na palete, stajale su kamene ploce skinute sa škalina.

Gradani koji su nam se obratili željeli su ostati anonimni jer, kako vele, radi se o malom mjestu u kojem se svi poznaju, ali dodaju da nisu mogli prešutjeli cinjenicu da se stepenice koje se na tom mjestu nalaze vec više od 170 godina, koliko je stara i crkva, uklanjaju a da ih nitko nije ništa pitao ili ih obavijestio.



Ogorcilo ih je to što su culi da su kamene ploce sa stepenica demontirane i isporucene u dvorište jednog Talijana koji ima kucu u Mekišima. U to smo se uvjerili posjetom tom selu nekoliko kilometara južno od Vižinade.

- To je starina, to se ne tice, ne more župnik raspolagati s necim ca se ispred crikve nalazilo sto lit i više kao svojim privatnim vlasništvom. Neki je to tamo postavio prije njega, to je bilo od ljudi, od mještana, neka su škalini bili i napukli, ali nisu bili u tako lošem stanju da se nisu mogli popraviti.

Ti škalini imaju neprocjenjivu vrijednost za nas, kad su mi rekli da su hi makli, srce mi je puklo, na njima su se generacijama odvijala vjencanja, berme, krštenja, to je bio dio nas i sada je to neki skinuo i zamijenit ce ih nekim jeftinim kamenom, a naše škaline isporucio je u kortu nekom gospodinu Talijanu, ispricala nam je jedna mještanka.



Župnik Alojzije Baf, kojeg smo sreli pokraj crkve, veli da se sve odvija u dogovoru s konzervatorima.

- Ne radi se ništa posebno, razgovarao sam s konzervatorima i oni su dali pristanak da se to uredi, iako crkva nije pod njihovom zaštitom, jer je izgradena prije 170 godina. Nažalost, stepenice se nisu mogle spasiti, bile su stare i oštecene, izmedu ploca je rasla trava i izlazili su mravi, cesto sam morao to cistiti.

Sa strane je na poplocenje ispred crkve kiša nanosila blato i moralo se cistiti. To je nekad radila moja sestra, ali sada više ni ona ne može. Zajedno sa stepenicama postavit ce se novo poplocenje ispred crkve, na površini od 40 kvadrata, veli Baf.

Dodaje da je župno vijece u listopadu bilo upoznato sa svime. Potvrdio je da su kamene ploce isporucene Talijanu iz Mekiši, kojega poznaje vec godinama, te da je on obecao pomoc prilikom postavljanja novih škalina. (Vedrana Habereiter, snimila Jelena PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter