Vižinada prodaje građevinsko zemljište u Zabregima

Brežuljkasti kraj oko Vižinade privlačan je za gradnju kuća za odmor (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Brežuljkasti kraj oko Vižinade privlačan je za gradnju kuća za odmor (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Općinsko Vijeće Vižinade jednoglasno je odlučilo da se objavi javni natječaj za prodaju osam parcela u Zabregima ukupne površine 8.745 metara četvornih namijenjenih gradnji. Naime, kako je pojasnio općinski načelnik Marko Ferenac, to je zemljište općina već nekoliko puta pokušavala prodati, ali nije uspjela pronaći kupce. Sada se pojavio zainteresirani investitor koji je voljan uložiti u to građevinsko, ali komunalno neopremljeno zemljište.

Do sada nije išlo

Odlukom Vijeća početna cijena je 525 kuna po metru četvornom ili ukupno 4,591 milijuna kuna, a to su, kako kaže Ferenac, ipak značajna sredstva kojima Općina može raspolagati za svoje potrebe, ponajprije za poboljšanje komunalne infrastrukture. U raspravi je Đordano Fatorić rekao kako se možda moglo parcele prodavati pojedinačno, a ne ovako sve zajedno, ali su ga na to načelnik Ferenac i predsjednik vijeća Đoni Šimonović podsjetili kako je već bilo takvih pokušaja, ali bezuspješnih.

Prije toga Vijeće je prihvatilo polugodišnji obračun općinskog proračuna koji je ostvaren u iznosu od 3,59 milijuna kuna ili 25,53 posto od plana koji na godišnjoj razini iznosi 14,07 milijuna kuna. Šimonović je dodao kako se proračun ostvaruje u planskim veličinama, a uvijek se intenzivnije "puni" u drugom polugodištu. Frenac je potvrdio kako se većina planiranih prihoda ostvaruje, ali još se čeka isplata sredstava od IPARD fonda za gradnju sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, te gradnju dječjeg vrtića u Vižinadi za koji natječaj, za korištenje sredstva iz EU fondova, još nije raspisan.

Vijeće je prihvatilo prijedlog koji je iznijela pročelnica Gordana Bottezar da se svim prijavljenim kandidatima dodijele studentske stipendije. Tako je ove godine planirano sedam umjesto šest stipendija u pojedinačnom iznosu od 500 kuna. Ovime se, kaže Bottezar, budući da će neki stipendisti završiti studij, neće povećavati planirana sredstava u općinskom proračunu namijenjena za stipendije.

Budući da se bliži dan općine Vijeće je donijelo odluku da se Plaketa Općine Vižinada dodijeli Regiji Veneto-Upravi za međunarodne odnose za izniman doprinos zajednici kroz financijske potpore koje su omogućile rekonstrukciju i obnovu Batisletine šterne, zvonika, te kuća Lav i Maraston. Istom prigodom zahvalnice će se dodijeliti Ivanu Košetu za uspješno vođenja i postignute rezultate Boćarskog kluba "Vižinada" i Konobi Jadruhi za dugogodišnje uspješno vođenje obiteljskog gospodarstva i ugostiteljske djelatnost, te promociju turizma na području općine Vižinada.

Pitanja vijećnika

Neda Šainčić Pilato primijetila je kako su šahtovi pred Zajednicom Talijana previsoki, pa ometaju promet, a Đoni Šimonović je pitao kada će započeti spajanje na sustav za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Načelnik Ferenac odgovorio je kako je i sam primijetio povišene šahtove, pa će od institucija kojima pripadaju zatražiti da se to riješi. Spajanje na kanalizaciju započet će koncem ovog mjeseca odgovorio je Ferenac, dodajući da je s Odvodnjom Poreč regulirano sve što je potrebno za spajanje kućanstava na kanalizaciju.

Promijenjena trasa biciklijade Parenzane

Valtera Baldaša zanimalo je kuda će se voziti ovogodišnja biciklijada Parenzana budući da je zatvorena cesta Vižinada-Ponte Porton. Ovogodišnja Parenzana, koja će biti isključivo rekreativna, vozit će se smjerom Vižinada-Tićan-Višnjan-Bačva-Tar-Labinci-Kaštelir-Vižinada, odgovorila mu je pročelnica Bottezar, dodajući kako je okrepa planirana u Baredinama, a uz biciklističku organizirat će se i pješačka Parenzana okolicom Vižinade. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter