Vižinada: Pročišćenom vodom zalijevat će zelene površine

Gradnja kanalizacije u Vižinadi (M. RIMANIĆ)
Gradnja kanalizacije u Vižinadi (M. RIMANIĆ)

Gradnja sustava odvodnje otpadnih voda Vižinade približava se dovršetku, a do sada je, kaže općinski načelnik Marko Ferenac,  obavljeno više od 80 posto radova, zapravo, od ugovorenih 2.270 metara, dovršeno je 1.800 metara kolektorske mreže.

Trenutno se radovi izvode u blizini nogometnog igrališta, a nakon njih slijedi gradnja kanalizacije od županijske ceste prema Lovačkom domu. Na kraju će se graditi dionica u Zabregima za koju se morala izmijeniti lokacijska dozvola zbog neusklađenosti katastra sa stvarnim stanjem na terenu. Budući da se radovi odvijaju planiranom dinamikom te ako vrijeme i dalje bune naklonjeno graditeljima, Ferenac očekuje da će kanalizacija Vižinade biti gotova početkom iduće godine.

Projekt sustava sanitarne odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda Vižinade većim dijelom financira se sredstvima IPARD programa, mjere 301, koja je namijenjena razvoju lokalne infrastrukture. Ukupna vrijednost investicije je 6,2 milijuna kuna, a samih radova 5,4 milijuna kuna, za čije je izvođenje putem javne nabave izabrana tvrtka Benčić d.o.o. iz Rovinja. Nakon završetka radova IPARD će podmiriti sto posto prihvatljivih troškova, a oni u ovom projektu iznose 4,2 milijuna kuna, Ostatak će podmiriti Općina Vižinada, Istarski vodozaštitni sustav i Hrvatske vode.

Radovi koji su u tijeku predstavljaju upotpunjavanje, zapravo dovršetak cjelokupnog sustava sanitarne odvodnje Vižinade u kojem je u prvoj fazi, tijekom 2008. i 2009. godine, izgrađen dio kolektora, a u ovoj će se fazi njime obuhvatiti cijelo naselje Vižinada. Sastavni dio projekta je i gradnja pročistača otpadnih voda, koji će vode pročišćavati od trećeg stupnja pročišćavanja, a vode te kakvoće mogu se koristiti za tehničke potrebe, dakle za pranje ili polijevanje zelenih površina (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter