Vižinada: Povećana komunalna naknada

Marko Ferenac (J. PREKALJ)
Marko Ferenac (J. PREKALJ)

Ovogodišnji proračun općine Vižinada, težak 13,63 milijuna kuna, rebalansom je smanjen za 2,35 milijuna , a vijeće je donijelo odluku o kratkoročnom zaduživanju.

- Općina će dignuti kredit od 400 tisuća kuna na godinu dana. Tim će sredstvima pokriti dugovanja, od kojih je najveće 140 tisuća kuna za izgradnju oborinske odvodnje, izvijestio je Marko Ferenac.

Proračun je, prema načelnikovim riječima, smanjen prvenstveno zbog neostvarene planirane prodaje nekretnina, radi čega su za sljedeću godinu prebačeni projekti poput izgradnje ambulante, uređenje autobusnog stajališta, asfaltiranje dijela ceste u naselju Zabregi, izrada prostorno planske dokumentacije i projekta regulacije prometa u Vižinadi.

U planu ostaje izgradnja kanalizacije, koja će biti financirana EU-sredstvima iz IPARD programa te rotora između prometnica Poreč - Buje i Pula - Buje, za koji je Općina dobila lokacijsku dozvolu.

Na istoj je sjednici odlučeno da će od 1. siječnja biti povećani komunalna naknada i doprinos, međutim Frenac je istaknuo da je uvedeno i niz pogodnosti za razne skupine građana.

Cijena komunalne naknade povećana je s 0,23 kuna po četvornom metru, odnosno na 0,31 kunu, obračunava se prema dosadašnjim koeficijentima pa povećanje za svih ukupno iznosi 35 posto.

- Na to smo, nažalost, jednostavno prisiljeni. Cijena nije promijenjena od kad je komunalna naknada uvedena. Godišnje naplaćujemo do 220 tisuća kuna, a samo za održavanje javne rasvjete izdvajamo 170 tisuća. Ta su sredstva namjenska i trebala bi se koristiti i za održavanje nerazvrstanih cesta, oborinske odvodnje, javnih površina i groblja.
S ovim povećanjem godišnje ćemo prihodovati 70-ak tisuća kuna više, a primjerice, za kuću od sto kvadrata, naknada će mjesečno biti skuplja za osam kuna, objasnio je Ferenac. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter