Vižinada: Počela obnova prostora Zajednice Talijana

Počela završna faza rekonstrukcije sjedišta Zajednice Talijana u Vižinadi (K. FLEGAR)
Počela završna faza rekonstrukcije sjedišta Zajednice Talijana u Vižinadi (K. FLEGAR)

Započela je druga i završna faza rekonstrukcije sjedišta Zajednice Talijana u Vižinadi, koju sa 374.612 eura, putem Talijanske unije, financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije.

Od posljednjeg urušavanja dijela zgrade prije tri godine ZT je koristila vijećnicu i Dom kulture te učionice vižinadske područne osnovne škole.

Rekonstrukcijom će dobiti 350 četvornih metara opremljenog prostora - salu sa 177 sjedaćih mjesta i malom pozornicom, prostorije za rad sekcija te biblioteku. Ugovore za rekonstrukciju potpisali su predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul, predsjednica ZT-a Vižinade Neda Šainčić Pilato, a iz tvrtke "Vladimir Gortan" Milan Damijanić i predstavnik Učke Konzaltinga iz Pazina Vladimir Šepić.  

- Počinje teći rok od 139 dana za dugo očekivani dovršetak rekonstrukcije. Nakon 22 godine djelovanja konačno ćemo moći reći da imamo adekvatne prostore koje neće koristiti samo talijanska manjina, već cijela naša zajednica. Ako sve bude teklo prema planu, svečano otvorenje očekujemo na jesen.

Zgradu je Talijanska unija kupila 2002. godine, uz financijsku podršku talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Već smo 2009. morali intervenirati jer se dio urušio, a zatim su 2011. osigurani temelji, popravljen krov i objekt je zaštićen od daljnjeg propadanja, rekla je Šainčić Pilato.

Napomenula je da ZT ima 250 upisanih članova i još tridesetak pretežito mladih koji će joj se uskoro pridružiti. U sklopu ZT-a djeluje limena glazba, dramska i pjevačke sekcije - minicantanti i cantanti solisti, među kojima je pjevati počeo danas popularni Ivan Botezzar, a njegovim stopama kreće i Cristina Lubiana.  (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter