Vižinada: Ne žele blizu kuća pročistač otpadnih voda

Pogled s terase jedne od kuća u susjedstvu budućeg uređaja (K. FLEGAR)
Pogled s terase jedne od kuća u susjedstvu budućeg uređaja (K. FLEGAR)

Općina Vižinada se priprema za realizaciju svog trenutno najvećeg projekta – izgradnju druge faze kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, za koju je 19. lipnja 2013. potpisala memorandum s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te je odobreno njeno sufinanciranje iz pretpristupnih fondova Europske unije, u sklopu mjere 301 iz programa IPARD, u iznosu od 4,94 milijuna kuna.

Sredstva će Općina dobiti nakon kompletiranja izgradnje te će se prethodno u istom iznosu trebati zadužiti, budući da ih nije u mogućnosti ostvariti redovnim poslovanjem.

Za budućnost Vižinade i njenih mještana dragocjen projekt izazvao je, međutim, i nezadovoljstvo 75 potpisnika peticije, vlasnika kuća, stalnih i povremenih stanovnika koji se protive predviđenoj lokaciji za izgradnju pročistača, na kraju naselja Vižinada.

- Izgradnju kanalizacije svi itekako podržavamo, svjesni smo da je od vitalnog značaja za naš kraj, ali pročistaču nikako nije mjesto u samom naselju, na manje od desetak metara od najbližih kuća. Za taj smo problem saznali tek krajem prošle godine, jer smo iz općinske uprave godinama uvjeravani da će on biti izgrađen dvjestotinjak metara niže, ispričao nam je jedan od pokretača peticije Slobodan Vidić.

Nastavak realizacije projekta s pročistačem na mjestu kojemu se protive potpisnici potvrdio nam je načelnik Ferenac. "Slažem se da bi nova lokacija bila prikladnija i napravili smo sve što je u našoj moći da bismo je izmijenili, ali to trenutno nije moguće", naglasio je.

Razlog je u tome što bi svaka izmjena projekta značila gubitak odobrenog europskog novca. Istaknuo je, međutim, da su spremni mještanima bolje prezentirati projekt i sve što će im pročistač donijeti te da prate EU fondove na koje bi mogli kandidirati izmještanje budućeg pročistača na traženu udaljeniju lokaciju. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter