Vižinada dobiva energetski učinkovit eko-vrtić


Općinski vijećnici dali su suglasnost za pokretanje postupka izrade glavnog projekta za izgradnju dječjeg vrtića u Vižinadi. Nakon što su pogledali i prokomentirali idejno rješenje koje su im predstavili Dušan Rat i Branko Hojnik inženjeri "Ratio gradnje" donijeli su odluku da se u projekcijama proračuna za 2016. i 2017. godinu planira sedam milijuna kuna za realizaciju ovog projekta.

- Naime, radi se o projektu čiju će realizaciju u 90 postotnom iznosu bespovratnih sredstava sufinancirati EU iz svojih fondova, stoga je ovo prilika koju ne bi trebalo propustiti. Poglavito stoga što se radi o zgadi visoke energetske učinkovitosti s minimalnim utjecajima na okoliš, kaže općinski načelnik Marko Ferenac.                                

Cilj investitora, Općine Vižinada, čiji su predstavnici posjetili slične objekte u Mariboru, je da već tijekom projektiranja i odlučivanja o investiciji pronađe dugoročno najbolja rješenja za kvalitetu života, smanjenje troškova korištenja i potrošnje energije te smanjenje onečišćenja okoliša, zapravo postizanje ciljeva Protokola iz Kyota. Projektanti "Ratio gradnje" ponudili su ekonomični način gradnje s mogućnost subvencioniranja uz niske troškove eksploatacije zgrade s edukativnim utjecajem na korisnike uz visoku kvalitetu prostora u kojem će boraviti djeca.

Gradnja novog dječjeg vrtića u Vižinadi planirana na prostoru Zabrega, realizirat će se kroz dvije faze. U prvoj fazi gradit će se objekt kojeg će moći koristiti 55 polaznika, od toga 40 polaznika vrtićkog uzrasta, u dvije skupine i jedna jaslička skupina s 15 polaznika. U drugoj fazi planira se gradnja još jednog odjela za djecu vrtićkog uzrasta, pa bi vrtić u konačnici imao kapacitet za boravak 75 polaznika. U drugoj fazi uz dogradnju objekta planira se i proširenje dječjeg igrališta. (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter