Vize za više od sto tisuća građana BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od stotinu tisuća građana BiH moglo bi od 1. srpnja biti prisiljeno vaditi vize za putovanje u Hrvatsku, ne naprave li dotad biometrijske putovnice. Vizni režim mijenja se nakon što Hrvatska uđe u EU. Kako neslužbeno doznajemo u MUP-u, gotovo je sigurno da će biti ukinuta dosadašnja mogućnost prelaska granice s osobnim iskaznicama. O tome odlučuju članice EU-a, a ne više samo Hrvatska i BiH. Odluka bi trebala biti donesena početkom lipnja. Hrvatska je zatražila od EU-a nastavak toga režima i nakon što postane članicom, ali pristanak moraju dati sve članice, što se, doznajemo, "gotovo sigurno" neće dogoditi. Koje se države protive, nismo uspjeli doznati.

Posljednjih dana, otkako je najavljena promjena režima prelaska granice Hrvatske i BiH od 1. srpnja, udvostručen je broj zahtjeva za biometrijskim putovnicama u BiH, potvrdili su u nadležnim službama u BiH. Još nije riješen ni problem malograničnoga prometa za državljane obje države koji žive uz granicu. Hrvatska je počela izdavati malogranične propusnice, no u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova doznajemo da ima problema s ljudima koji žive u malograničnom području, a prebivalište im je prijavljeno izvan njega. BiH i Hrvatska moraju i usuglasiti dubinu malograničnoga područja. Hrvatska traži pet kilometara, a BiH 30.  Očekuje se da će to biti učinjeno u razgovoru s EU-om.

Srbija: Biometrijske putovnice obvezne od 2012.
Državljani Srbije ne bi trebali osjetiti ikakvu promjenu u viznome režimu kada Hrvatska postane članica EU-a. Biometrijske putovnice obveza su u Srbiji od početka 2012., jer stare ne vrijede od 1. siječnja te godine. Državljani Srbije, dakle, ne bi trebali imati problema na ulasku u Hrvatsku kada zemlja uđe u EU, jer će režim biti isti kao i prema svim ostalim državama EU-a: jednostavan ulazak, bez viza. (B. PAVELIĆ/NL)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter