Vize za djecu do 12 god. bit će besplatne

Usklađene vizne upravne pristojbe primjenjivat će se s ulaskom Hrvatske u EU (Ilustracija Mateo SARDELIN)
Usklađene vizne upravne pristojbe primjenjivat će se s ulaskom Hrvatske u EU (Ilustracija Mateo SARDELIN)

Na vize koje se izdaju za djecu do 12 godina života ubuduće se neće plaćati upravne pristojbe. Prema sadašnjem zakonskom rješenju, upravne pristojbe za izdavanje viza bila su oslobođena djeca do šest godina života, no u daljnjem usklađivanju domaćeg zakonodavstva s EU direktivama Hrvatska je taj krug odlučila proširiti. Naime, europsko zakonodavstvo za djecu utvrđuje viznu pristojbu u iznosu od 36 eura, no daje i mogućnost njena oslobađanja. Od plaćanja upravne pristojbe bit će oslobođene i osobe koje traže produljenje roka valjanosti, odnosno trajanja boravka na temelju izdane vize i to zbog više sile ili humanitarnih razloga.

Pristojbu neće plaćati niti učenici i studenti na poslijediplomskim studijima te nastavnici u njihovoj pratnji, istraživači i predstavnici neprofitnih organizacija u dobi do 25 godina života koji ih traže  radi sudjelovanja na seminarima, konferencijama, kao i sportskim, kulturnim ili obrazovnim događanjima u organizaciji neprofitnih organizacija. Te novine donosi prijedlog  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim pristojbama što ga je izradilo Ministarstvo financija. O zakonskom prijedlogu upravo je okončana javna rasprava te bi uskoro trebao biti upućen u proceduru donošenja.

I dok prema važećim zakonskim odredbama, primjerice, upravna pristojba za kratkotrajnu vizu iznosi 260 kuna, ubuduće će ona koštati 60 eura, odnosno 460 kuna. Europski zakon o vizama, kako se obrazlaže zakonskim izmjenama, utvrđuje jedinstvenu pristojbu na zahtjeve za sve vrste viza u visini 60 eura. No, postoje i izuzeci. Primjerice riječ je o državljanima Ukrajine, Rusije, Gruzije, Moldove s kojima je EU sklopila sporazume o olakšanom postupku izdavanja viza. Za njih upravna pristojba iznosi 35 eura, a Hrvatska će te sporazume izravno primjenjivati od srpnja ove godine.

Produženje vize ubuduće će koštati 30 eura, umjesto sadašnjih 520 kuna. U diplomatskim predstavništvima i konzularnim uredima do sada je upravna pristojba za postupak primitka u hrvatsko državljanstvo ili za ponovno stjecanje državljanstva iznosila 400 kuna. No, zakonskim izmjenama cijena će se uskladiti s visinom pristojbe koja se naplaćuje u policijskim upravama pa će ubuduće iznositi 1,5 tisuća kuna. Za jamstveno pismo fizičkoj ili pravnoj osobi, pak, pristojba će ubuduće iznositi 200 kuna umjesto sadašnjih 520 kuna. Usklađene vizne upravne pristojbe primjenjivat će se s ulaskom Hrvatske u EU. (Gabrijela GALIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter