Vitrina mjeseca AMI-ja: Kost o kostima

Vitrina mjeseca u prostoru AMI-ja u Carrarinoj (D. MEMEDOVIĆ)
Vitrina mjeseca u prostoru AMI-ja u Carrarinoj (D. MEMEDOVIĆ)

Vitrina mjeseca Arheološkog muzeja Istre otvorena je u novom prostoru muzeja na adresi Carrarina 4 (bivša poslovnica Generalturista). U ovome će se prostoru nalaziti uprava muzeja, a redovito će se postavljati vitrina mjeseca.

Prva vitrina u ovome prostoru naslovljena je "Kost o kostima", a njezina je autorica Fina Juroš-Monfardin.

- Kost se u arheologiji pojavljuje od najranijih trenutaka, od paleolitika naovamo. Kosti su pratioci kamene proizvodnje alatki od starijeg kamenog doba nadalje. Arheološke tragove toga obrta intenzivnije nalazimo u prapovijesnim, ali i u srednjovjekovnim nalazima, jer su očito vezani na kulture orijentirane nomadskom i ratarskom životu. Dobra istraženost sloja groblja na redove ranoga srednjeg vijeka u Istri daje nam mogućnost višestrukog promatranja aspekata života pokojnika. Takav je pribor ograničen na nalaze u grobovima. To su nekropole Brkač - Vrh kod Motovuna, Čelega kod Novigrada, Veli Mlun - Zajčji brijeg i Mejica kod Buzeta, kaže Juroš-Monfardin, ističući da na uzorku od sveukupno 386 istraženih grobova na "četiri groblja sa 727 nađenih predmeta, raspolažemo sa 60-ak koštanih predmeta".

Pršljeni se pojavljuju od prapovijesti na širokom prostoru i kroz sve kulture orijentirane na ovčarstvo, pa je i pozicija tih nalaza u grobovima povezana sa ženskim grobovima.

Češljevi su u pravilu dvoredni, ponekad opremljeni i obostranim preklopnim koricama. U grobovima ih, veli Juroš- Monfardin, mogu naći kod pokojnika oba spola i svih uzrasta. Ona je istaknula da su i izrađeni od volovske rožine te manje kvalitetnog rogovlja.

- Ukrasni odnosno ornamentalni repertoar naših češljeva ograničen je na strogi geometrijski uzorak riblje kosti, dvostrukog X-križa u metopi ili rombove, zaključuje Juroš-Monfardin. (V. BEGIĆ, D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter