Vito Legović nagrađen za spašavanje britanskog para

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Već tradicionalno na Svetog Nikolu, zaštitnika pomoraca,  pomorci i brodarci proslavili su svoj dan  u organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i veza, i to ovaj put u Puli uz suorganizaciju Istarske županije. Bila je to prigoda da se svim pomorcima i brodarcima čestita njihov dan te da se uruče priznanja za proteklu godinu.

- Uvijek si možemo postaviti jedno hipotetičko pitanje, je li Hrvatska pomorska ili primorska zemlja. Ako promatramo ukupan broj pomoraca iz Hrvatske koji plovi bili pod hrvatskom, bilo pod stranom zastavom, dolazimo do  dva i pol do tri posto ukupnog broja pomoraca svijeta što znači da je pomorstvo u Hrvatskoj duboko ukorijenjeno već dva do tri stoljeća, kazao je tom prilikom na svečanoj proslavi u kinu Valli resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Istaknuo je da Europska komisija prihvatila integralnu strategiju pomorskog razvitka države koja je sastavni dio ukupne prometne strategije. Ona služi svim krajnjim korisnicima, dakle brodarima, lučkim upravama i državnom brodaru da mogu do 2022. koristiti sredstva za unapređenje pomorstva.

- Generalna agenda komisije u narednom razdoblju je jačanje maritimnosti, multimodalnosti ili internmodalnosti uključujući sve vidove transporta. To je sada i potencijalna velika šansa za našu državu da se isprofilira i da postane središnja točka za ulazak roba i trgovine na područje cijele Europe. Važno je i da je Hrvatski registar brodova  u 2014. postao priznata organizacija Europske unije za certifikaciju brodova te da su pomorski propisi u državi u potpunosti usklađeni s propisima Europske agencije za sigurnost plovidbe, a isto tako i  hrvatska zastava je jako visoko pozicionirana i nalazi se na 9. mjestu na Bijeloj listi što je za jedno mjesto bolje  nego godinu ranije, istaknuo je ministar.

Kao i svake godine Ministarstvo je zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva dijelilo posebna priznanja za hrabri podvig spašavanja na moru, za doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu te doprinose za promicanje pomorske znanosti i kulture tijekom 2014. godine. Priznanje za hrabri podvig na moru išlo je u Medulin, Vitu Legoviću koji je spasio dva brodolomca iz Velike Britanije nedaleko rta Kamenjak u listopadu ove godine. Tom je prilikom strojarnica 12-metarske jahte britanskih turista eksplodirala, a jahta se pretvorila u plamteću buktinju. Nekoliko stotina metara dalje Legović je bio u lovu na tune, okrenuo je svoj katamaran prema plamtećoj jahti  te spasio Britance. Za minutu kasnije njihova je jahta potonula. Uz Legovića za hrabri podvig na moru nagrađen je i kapetan Vladimir Biondić, djelatnik Lučke kapetanije Senj koji se istaknuo u spašavanju unesrećene obitelji s hridi Šestakovci na otoku Pagu.

U kategoriji unaprjeđenja pomorskog gospodarstva i doprinosa razvoju gospodarstva na otocima priznaje je primilo društvo Porat Ilovik, a priznanje za poticanje razvoja pomorskog gospodarstva uručeno je Arsenu Ercegoviću iz Krila Jasenica. U kategoriji riječnog gospodarstva svojim se aktivnostima na unapređenju putničkog i teretnog prometa Dunavom istaknula Lučka uprava Vukovar, dok je priznanje za unaprjeđenje pomorske znanosti primilo Hrvatsko društvo za pomorsko pravo. Priznanje za promicanje pomorske kulture dobila je Udruga mirno more-Flota mira. Ujedno dodijeljena su posebna priznanja i zahvalnice trinaestero djelatnika lučkih kapetanija iz čitave države koji su ove godine otišli u zasluženu mirovinu.

Prije same dodjele priznanja delegacija Ministarstva isplovila je iz pulske luke ispred Lučke kapetanije Pula te je u tradicionalnom obredu bacanja vijenca  more odala počast svim stradalim pomorcima i brodarcima. Svečanosti su nazočili načelnici uprave za pomorstvo, ravnatelji lučkih uprava, kapetani, predstavnici Istarske županije i Grada Pule.

 


Podijeli: Facebook Twiter