Vitezovi probudili Savičentu


Drugi dan Srednjovjekovnog festivala obilježila je opsada svetvinčentskog kaštela. U velikoj opsadi pred brojnom publikom savičentski su vitezovi jučer uspjeli pobijediti žminjske Bezake i na kraju sklopiti novo prijateljstvo.

Opsada kaštela pod nazivom "Bezaki napadaju Savičentu" je komično prepričavanje istarske srednjovjekovne povijesti, kad se granica između tadašnje Mletačke Republike i Habsburške Monarhije nalazila između Savičente i Žminja, a na njoj bi ponekad došlo i do sukoba.

Žminjska opsada kaštela uključivala je i vatrene kugle iz katapulta, vatrene strijele, veliku borbu vitezova te glasne srednjovjekovne topove i puške.

Srednjovjekovni festival počeo je jučer otvaranjem vrata tabora Vitezova Zelingradskih i Družbe vitezova Zlatnog kaleža, u kojima su posjetitelji mogli upoznati dio srednjovjekovne povijesti. Mogli su se okušati u vještinama poput gađanja lukom i strijelom, sjekirom, bodežom i kopljem te pogledati i isprobati razne inkvizicijske sprave za mučenje.

Nakon svečanog mimohoda domaćina, gospode Grimani, i gostujućih vitezova, održan je viteški turnir te odličan streličarski show slovačke skupine Fekete Solyom. Inkvizicija je ponovno ispitivala vješticu Mare Radoslović i optuživala za brojne nedaće, ali bezuspješno jer ona i dalje ne želi priznati.

Nakon šaljivog igrokaza "Lov na vepra" Tahyjevi su puškari pokazali kako je izum baruta utjecao na razvoj oružja u 16. stoljeću te su pucali iz puški i topova. Jučerašnji program završio je atraktivnim Vatrenim showom koji su publici predstavili članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža. (Ana ŠIMIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter