Vitezovi preuzeli ključeve grada


Tradicionalnim svečanim mimohodom i prijemom kod gospode Grimani u Kaštelu, večeras je otvoren trodnevni Srednjovjekovni festival, koji se već sedmi put održava u Svetvinčentu na tri atraktivne lokacije - u Kaštelu Morosini-Grimani, Žlinji (livadi iza Kaštela) i na Placi.

Za svakoga ponešto

Kao u nekom vremeplovu, pred očima brojnih posjetitelja, od najmlađih do najstarijih, prodefiliralo je 250 kostimiranih sudionika koji će tijekom tri dana sudjelovati u više od 50 atraktivnih točaka, osmišljenih po ključu: za svakog ponešto.

Nakon mimohoda, večer je nastavljena prikazom borbe sabljama za što su se pobrinuli članovi slovačke udruge Ursus, organiziran je i lov na vepra, uprizorena je legenda o Savičentskoj vještici, demonstriran je impresivan streličarski program, a budući da je danas bio Obiteljski dan, posebno se povelo računa o najmlađima. Klinci su širom otvorenih očiju najviše uživali sudjelujući i gledajući sjajno oružje i oklope u vrlo popularnoj dječjoj bitci za Kaštel. Vizualno posebno atraktivnim nam se učinio noćni vatreni program, a srednjovjekovna večer je završila paljenjem i puštanjem stotinjak svjetlećih lampiona, koji su osvjetlili nebo iznad Savičente.

Vitezovi i noćna bitka

Subota je Dan viteštva, a iz bogatog programa izdvajamo premijerni prikaz srednjovjekovne bolnice - Hospitalis, koji pripremaju članovi udruge Red čuvara grada Zagreba, prikaz srednjovjekovne inkvizicije, demonstraciju viteških dvoboja, irskog tradicionalnog stepa, svečani mimohod, te program vatrenog oružja, u kojem prvi put nastupaju i kuburaši. U viteškoj borbi će pasti odluka o ruci lijepe djeve, a neće nedostajati ni vatrenog programa koji počinje u 21.10 sati. Kulminacija večeri se očekuje oko 22.20 sati kada je na programu Noćna bitka i opsada Kaštela pomoću trebušeta i katapulta, vatrenih kugli, strijela i topova.

Posjetiteljima je na raspolaganju bogata gastronomska ponuda, a na srednjovjekovnom sajmu bit će prezentirani stari zanati.

Cijena dnevne ulaznice za Srednjovjekovni festival je 30 kuna, dok je za djecu do 12 godina ulaz besplatan. Kupnjom ulaznice ostvaruje se 20 posto popusta za popularni Escape Castle Svetvinčenat. (L. SLIJEPČEVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter