Vitezovi i dame iznenadili posjetitelje Brijuna

Vitezovi iz Svetvinčenta zabavili goste Brijuna (P. SOFTIĆ)
Vitezovi iz Svetvinčenta zabavili goste Brijuna (P. SOFTIĆ)

Ove su subote posjetitelji Nacionalnog parka Brijuni, izletnici i gosti hotela bili ugodno iznenađeni dodatnim sadržajem kojeg im je upriličilo 50-ak srednjovjekovnih "ratnika".

Naime, posjetili su ih članovi skupina iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Slovačke koje njeguju srednjovjekovne viteške i pučke običaje, sudionici Srednjovjekovnog festivala koji se ovih dana održava u Svetvinčentu.

Livada oko poznate brijunske stare masline iznenada je oživjela dosad neviđenim životom - bila je poprištem viteških borbi. Zveckanje mačeva i ratnički poklici, djeve u crvenim i smeđim haljinama s vrčevima za vino te streličari na trenutak su sve prisutne vratili nekoliko stoljeća unazad. Oduševljeni prikazanim, gledatelji su svaku borbu popratili velikim pljeskom.

Od hrvatskih predstavnika na Brijunima su svoje vještine pokazali Udruga Vitezovi Zelingradski koja je osnovana s ciljem prezentacije načina života u vremenu od 13. do kraja 16. stoljeća na prostorima srednje Europe i jedna je od najvećih skupina u Hrvatskoj koja se bavi oživljavanjem povijesti te organizacijom događanja s ciljem prikazivanja određenih povijesnih trenutaka, te Družba vitezova zlatnog kaleža, udruga koja se također bavi prikazom života u srednjem vijeku.

Nakon kratkog posjeta Brijunima, vitezovi i dame su se vratili u svoje tabore u Svetvinčentu gdje ih je čekao nastavak programa dobro posjećenog Srednjovjekovnog festivala. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter