Viteški turnir i dramoleti o poznatim Porecanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spektakularni viteški turnir, davni obicaji, nošnje, druženja, gastro delicije, kulturna zbivanja i modne revije, sve ce se to odvijati tijekom povijesnog festivala Giostra koji ce trecu godinu za redom starogradsku jezgru vratiti stoljecima unatrag te domacim i stranim posjetiteljima docarati izvornu atmosferu Settecenta, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici Društva prijatelja ovog festivala koji ce od petka 11. do nedjelje 13. rujna zaposjesti porecke ulice i trgove.

Najveca ovogodišnja novost je istoimeni konjicki viteški turnir koji ce se u subotu 12. rujna održati u uvali Peškera. Turnir je temeljen na izvornim podacima i pravilima pronadenim u arhivskoj gradi prema kojima se manifestacija ovakve vrste u Porecu održavala još davne 1745. godine.

- Od prve godine Giostre održavanje turnira bila je moja tiha patnja. Ove smo godine zahvaljujuci konjickom klubu Furia koji je dao na raspolaganje svoje konje i trenere turnir konacno i organizirali. U dvije ce se utrke natjecati desetak Porecana i pokazati svoje umijece gadanjem kopljem u metu, koju ce predstavljati lik Saracena. Pobjednik prve utrke na dar ce dobiti dva pištolja - kremenjace, a pobjednik druge utrke dobiva zlatni pladanj, rekao je direktor i organizator festivala Franko Štikovic iz porecke tvrtke Studio 053.

Društvo prijatelja Giostre i njihovih dvjestotinjak clanova obucenih u povijesne plemicke kostime program ce obogatiti plesovima i glazbom nastalim prema izvornim notnim zapisima koji se cuvaju u Zavicajnom muzeju Poreštine, a svecanu ce atmosferu upotpuniti i žongleri, dobošari, te zastavnicari.

Finale festivala zakazano je nedjelju 13. rujna kada ce se održati praizvedba dramskog djela "Porecke legende", omnibus podijeljen u cetiri dramoleta bazirana na autenticnim likovima i dogadajima iz porecke prošlosti od kojih ce svaki biti izveden na drugoj lokaciji. Gurmani i oni koji preferiraju dobru kapljicu zasigurno ce se zaustaviti u nekom od restorana i barova s znakom Giostre koji ce nuditi delicije i koktele bazirane iskljucivo na receptima i namirnicama dostupnim u 18. stoljecu.

- Ovim smo se putem otvorili gradu i široj javnosti i pokazali što sve možemo. To je sve timski rad gdje ništa nije bilo nametnuto, vec su gradani sami dolazili u Društvo i davali ideje, rekla je Elena Uljancic-Vekic ravnateljica Zavicajnog muzeja Poreštine.

Uvod u festival pocet ce vec ove nedjelje, 6. rujna, natjecanjem barmena u pripravljanju Giostra koktela, a nastavit ce se izložbom, modnom revijom i šetnjama uz kostimirane vodice.

Gosti festivala ove ce godine biti Talijani iz grada Monselice u Venetu koji takoder njeguje povijesni festival Giostra della Rocca te ansambl La Girometta iz venecijanske Škole za povijesnu glazbu i plesove.

Financijsku potporu festivalu pružaju gradska Turisticka zajednica u iznosu od 380 tisuca te Grad Porec s iznosom od 246 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter