Vitasović: Treba nam hitna decentralizacija financija, odlučivanja i ovlasti

Najmlađi su se najviše veselili druženju s vatrogascima (S. Z. T.)
Najmlađi su se najviše veselili druženju s vatrogascima (S. Z. T.)

U povodu proslave Dana grada, u prostorijama mjesne Zajednice Talijana, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vodnjana. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo koji je uz riječi dobrodošlice posebno pozdravio uvažene goste, među kojima i generalnog konzula Republike Italije u Republici Hrvatskoj s uredom u Rijeci Paola Palminterija, zastupnike u Hrvatskom saboru Antona Klimana i Giovannija Sponzu, zamjenicu župana Istarske županije Sandru Čakić Kuhar, te brojne gradonačelnike i načelnike istarskih gradova i općina. Ghiraldo je naglasio kako je ponosan što se Grad Vodnjan konstantno razvija te kako postaje sve ugodnije mjesto za življenje i poslovne aktivnosti. Pozvao je sve na zajedništvo te apelirao da se sve vrijednosti suživota, tradicije, bogate povijesne i kulturne baštine po kojima je Vodnjan poznat sačuvaju i budu dio svakodnevnog života.

Uredili tri kilometra šetnice uz more

- Već sam govorio kako imam osjećaj i nadu da polako izlazimo iz gospodarske krize, mislim da to ove godine možemo konačno i potvrditi, a ponovno buđenje gospodarstva omogućilo nam je i veća ulaganja u objekte komunalne infrastrukture, kazao je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Podsjetio je da su na cijelom području u protekloj godini zamijenjena rasvjetne tijela javne rasvjete s novom LED tehnologijom, a sve u cilju uštede potrošnje električne energije, povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja svjetlosnog zagađenja. Investicija od oko pet milijuna kuna financirat će se isključivo sredstvima iz uštede energije, a istaknuo je činjenicu da će ovim projektom uštedjeti oko posto sadašnje potrošnje.

- Asfaltirali smo županijsku cestu Cestarska kuća Krnjaloža - Barbariga. Riječ je o dionici dugoj gotovo četiri kilometara, koju su zajednički u jednakim omjerima, financirali ŽUC i Grad Vodnjan. Tom cestom promet prema Barbarigi postao je mnogo sigurniji, ali isto tako izbjeći će se i prometna zagušenost Peroja. Nova cesta ima veliku ulogu u budućem razvoju turizma Vodnjanštine jer upravo u ovome dijelu imamo u planu razviti jedno novo turističko područje za što je preduvjet kvalitetna infrastruktura, kazao je Vitasović.

Gradonačelnik je ponosan na činjenicu da su uspjeli urediti i opremiti plaže u Peroju i Barabarigi.

- U zadnjih par godina uredili smo 2,8 kilometara obalne šetnice, a plaže su opremljene kompletnim sadržajem i izgrađenom infrastrukturom od pristupnih cesta, parkirališta, vodovodne i električne mreže, postavljeni su beach barovi, tuševi, kabine za presvlačenje, klupe za odmor, turistička signalizacija, dječje igralište, osigurani pristupi invalidima,  barijere za kupače, sanitarni čvorove, plaže za pse do uređenih zelenih površina i upravo su nam zbog svega realiziranog ove godine dodijeljene Plave zastave za plaže u Peroju i Barbarigi. No, najveće priznanje je sve veći broj kupača i zadovoljnih gostiju čime Grad Vodnjan dobiva dodatni poticaj za nastavak ulaganja u održivi razvoj plaža kao i cjelokupne turističke infrastrukture na svojem području, kazao je Vitasović.

Država se ponaša kao maćeha

Dotaknuo se aktualne političke situacije te još jednom ponovio da je u Hrvatskoj nužno potrebna decentralizacija financija, decentralizacija odlučivanja i decentralizacija ovlasti.

- Potrebno nam je brže i učinkovitije rješavanje papirologije, raznih dozvola i suglasnosti kako bi zaista postali ne samo servis, nego i partneri našim ljudima i gospodarstvenicima. Neshvatljivo je da danas jedinice lokalne samouprave najveći broj sudskih sporova imaju s državom. Neshvatljivo je da se država ponaša prema općinama i gradovima kao maćeha, a ne kao majka. Neshvatljivo je da se država tolikom žestinom bori protiv nas za svaki pedalj zemljišta kao da im se radi o glavi. Što time dobivamo? Apsolutnu razvojnu stagnaciju. Vidjeli smo to zadnjih 5-6 godina s poljoprivrednim zemljištem, sad se to dešava sa šumskim i građevinskim zemljištem. Nadam se će ova Vlada vrlo brzo vidjeti kuda to vodi te kroz izmjene pojedinih zakona popraviti sadašnje stanje. Razvojem države mora upravljati politika, a ne druge institucije, kazao je Vitasović.

Nagrade grada

Nagrade Grada Vodnjana za 2017. godinu dodjeljuje se trgovačkom društvu INFOBIP d.o.o. Vodnjan za izniman doprinos u razvoju gospodarstva i promocije Grada Vodnjana-Dignano. Zahvala gradonačelnika dodijeljena je Dragi Pekici, Ivanu Jagustinu, Valentini Vitasović, Odbojkaškom klubu Vodnjan i Košarkaškom klubu "Oliva" Vodnjan. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter