Vitasović, Šajeta i Pisak zamijenili mikrofone kuhačama


Glazbeni "trio" - Alen Vitasović, Šajeta i Elio Pisak zamijenili su mikrofone kuhačama i uz kuharski tim Zigante tartufa svojski prionuli pripremi mega fritade s tartufima kojom u Buzetu slave tradicijsku pučku feštu Subotinu te najavljuju početak službene sezone afrodizijačke gljive. U fritadi je svake godine jedno jaje više, tako se preksinoć u divovskoj, tonu i pol teškoj tavi od čelika i rostfraja našlo ravnih 2.017 jaja u kombinaciji s desetak kilograma tartufa.

Prvi tartufi fioroni

Nadaleko poznata buzetska fritada ove je godine postala punoljetna jer priprema se od 1999. godine kada je Buzet proglašen gradom tartufa. Iako nema titulu Guinnessove rekorderke, prava je atrakcija za inozemne turiste koji su zbog nje i ove godine ciljano došli na buzetsku Subotinu. Uz glazbenike, tartufe su marljivo ribali Giancarlo Zigante, župan Valter Flego, gradonačelnik Siniša Žulić i američka novinarka kojoj je to, kako je rekla, bilo neprocjenjivo iskustvo.

Buzetska fritada, naime, bit će tema "The Global Farm", dokumentarne TV serije čijih se osam ovosezonskih epizoda o zanimljivim poljoprivrednim i gastronomskim temama snima u Hrvatskoj, Bugarskoj, Francuskoj, Izraelu, Italiji, Španjolskoj, Turskoj i Islandu. Snimateljska ekipa se u Hrvatskoj posebno usredotočila na turističku atrakciju lova na tartufe i proizvodnju maslinovog ulja ili, kako su rekli, "truffle hunting" i "olive oil production".

U snimanju emisije sudjelovao je i Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu. Rekao je da će se cijena istarskog bijelog tartufa znati 15. rujna, na dan službenog početka sezone. "Očekujem dobru tartufarsku sezonu, jer iako je bilo sušnih razdoblja, palo je i dosta kiše, a tome u prilog govore i prvi tartufi fioroni koji su najbolji pokazatelj kakva će biti sezona", izjavio je Zigante.

Rockeri na Fontani

Na tradicijskoj pučkoj fešti veselili su se mladi i stari. U petak je na Fontani održan rock festival Petkotina uz nastup vojvođanske grupe Atheist Rap i riječkog Leta 3. Novost subotnjeg programa bila je Mini Subotina na Trgu Fontana, kolaž program za djecu s različitim igrama i nastupima pjevača Udruge "Mali veliki mikrofon". Zahvaljujući Alenu Vitasoviću, Šajeti i Eliju Pisku, Noć od Subotine bila je prava istarska fešta koju je upotpunio vatromet i nadasve bučno i vatreno zamijenio dosadašnje šarenilo boja laser showa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter