Vitasovic: Pocinitelje najstrože kazniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tucnjavu koja je u vodnjanskoj Ulici Portarol u ponedjeljak uslijedila nakon romskog vijeca, organiziranog s ciljem izmirenja dviju obitelji, na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu osudili su gradonacelnik Klaudio Vitasovic i dogradonacelnik Sergio Delton.

- Incident je izbio izmedu dviju romskih skupina oko 16 sati na Narodnom trgu, osobno sam to vidio. Prestrašno je i nevjerojatno, scena kakvih ovdje nije bilo ni u srednjem vijeku, rekao je Vitasovic. Dodao je da je u incidentu sudjelovalo petnaestak osoba koje su bile naoružane bejzbol palicama i sjekirama.

Prema onome što je vidio iz palace, naveo je, petnaestak je muškaraca došlo u tri automobila na Narodni trg te su se naoružani bejzbol palicama i sjekirama sjurili prema Ulici Portarol gdje je izbila tucnjava u kojoj su prema policijskom izvješcu cetvorica ozlijedena te je uhiceno 14 osoba. Nakon tucnjave su se vratili na trg, ušli u automobile i otišli, rekao je gradonacelnik.

- Najoštrije osudujemo taj incident jer je Vodnjan primjer suživota, tolerancije i multikulturalnosti i ovo se tu nije dogadalo. Takoder, želimo da policija bude više prisutna u gradu jer je sad gotovo i nema. Od nove Vlade tražit cu osnivanje policijske postaje u Vodnjanu jer ovakvi incidenti dokazuju da je to potrebno, a policijske postaje imaju i gradovi manje površine i broja stanovnika. Tražim da se akteri incidenta najstrože kazne jer sigurnost gradana mora biti na prvom mjestu, rekao je Vitasovic.

Osvrnuo se i na izdavanje osobnih iskaznica koje PU istarska izdaje bespravno useljenima koji se prijave na odredenoj adresi.

- U Vodnjanu stalno vidimo nove ljude i nemamo podatke o njihovu boravištu, ne prijavljuju se u Turistickoj zajednici, a mi nemamo informacije o njima, rekao je.

Istaknuo je da bi, osim Gradu Vodnjanu, u kojem živi više od sedam tisuca stanovnika na podrucju vecem od sto cetvornih kilometara, policijska postaja, koja je nekad tamo postojala, koristila i stanovnicima obližnjih opcina, poput Svetvincenta i Marcane.

Ponovio je da Grad Vodnjan nema ništa protiv Roma kao ni drugih nacionalnih zajednica, no svi se trebaju pridržavati zakonskih propisa i sudskih odluka. Prema evidenciji MUP-a rekao je, u Vodnjanu živi 150 Roma, iako je stvarni broj dva do tri puta veci. Romi su ukljuceni u razne programe edukacije i sporta, ne tretiraju se kao gradani drugog reda, Vodnjan ih je prihvatio kao i sve druge nacionalne manjine, no oni trebaju imati prava i obaveze kao i svi drugi, zakljucio je.

Romi u šoku zbog incidenta

Nezapamceni incident osudio je predsjednik Centra kulture Roma Istre Redžep Hadža, i sam stanovnik Vodnjana.

- Ovo što se dogodilo nikad u životu nisam doživio i ne želim da se to ponovi, daj bože da najteže ozlijedeni ostane živ. Kako je došlo do ovoga ne znam, no protiv toga sam i kao predsjednik udruge i kao gradanin. U šoku sam, kao i mnogi drugi Romi u Vodnjanu i protivim se bilo kakvom nasilju ne samo medu Romima nego i opcenito.

S nadležnim Ministarstvom, Istarskom županijom i Gradom Vodnjanom dobro suradujemo i želimo to nastaviti. Ispricavam se zbog incidenta u ime romske nacionalne manjine svima u Vodnjanu i Istarskoj županiji, rekao je Hadža. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter