Vitasović: Nisu promijenjeni gabariti, nego je perojska plaža nadohranjena

Perojska plaža je ovog ljeta bila puna kupača
Perojska plaža je ovog ljeta bila puna kupača

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović protivi se rješenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje je naredilo Gradu da za zahvat nasipanja dva kilometra obale na potezu od turističkog naselja Pineta do uvale Portić ishodi rješenje kojim će se ocijeniti postoji li potreba procjene utjecaja na okoliš.

- Rješenje smo primili prije 15-ak dana, protivimo mu se i podignut ćemo ustavnu tužbu. Naime, smatramo da smo u pravu i da imamo svu potrebnu dokumentaciju za dohranjivanje plaže. Nisu promijenjeni gabariti plaže, nego je plaža nadohranjena, a nadohrana može biti obavljena i nekim drugim materijalom, ne samo onim s plaže. Mi smo nasuli šljunak iz kamenoloma, izjavio je Vitasović.

(Ne)primjeren način nasipavanja plaža

Međutim, u rješenju Ministarstva zaštite okoliša od 14. listopada ove godine, koje potpisuje viša inspektorica Mirjana Santini, stoji suprotno. Inspekcija je utvrdila da je Grad nasuo obalu u zoni iznad pojasa plime i oseke, i to građevinskim kamenom male granulacije (šljunak kakav se koristi za izradu betona), a koji je potpuno različit od strukture obalnog materijala. Utvrđeno je da Grad Vodnjan, kao nositelj zahvata, nije prethodno proveo postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš sukladno čl. 82. Zakona o zaštiti okoliša. Ministarstvo je stoga naredilo Gradu da u roku od 45 dana ishodi rješenje o ocjeni potrebe procjene utjecaja na okoliš.

Dušica Radojčić, predsjednica udruge Zelena Istra tvrdi da na nasutom dijelu prirodne morske obale više nema biljnih ni životinjskih vrsta koje su živjele na tom području u zoni plime i oseke. Ova je udruga prijavila Grad Vodnjan inspekciji zaštite prirode budući da, kako tvrde, taj dio akvatorija zapadne Istre spada u Nacionalnu ekološku mrežu, pa je za sve planirane zahvate potrebno provesti i postupke predviđene Zakonom o zaštiti prirode.

Vitasović pak tvrdi da su sve jedinice lokalne samouprave u okruženju obalu uredile materijalom koji nije s plaže.

- Nikog neću spominjati, no puno je njih to radilo, a da nemaju ono što se traži od nas. Zašto se uporno ide prema Vodnjanu, a ne i prema drugima, to ne razumijem, kaže Vitasović. Dodaje da je dosad uređeno oko kilometar i pol obale, te da daljnje nadohrane neće biti, kao što tvrde u Zelenoj Istri.

Uređenje šetališta i javne rasvjete

U Zelenoj Istri napominju da je predstavnik Grada Vodnjana na konferenciji o uređenju plaža održanoj u Peroju 14. listopada ove godine najavio slično «uređivanje» nešto više od 4 od ukupno 9 kilometara obale. Stoga pozivaju na odustajanje od tog, kako vele, "primitivnog načina 'uređenja' plaža", odnosno "potpunog uništavanja prirodne konfiguracije terena i života na tom dijelu obale te na usklađivanje sa suvremenim trendovima uređivanja plaža koji podrazumijevaju očuvanje prirodne obale, smještajući gospodarske djelatnosti na platforme i tzv. sekundarne plaže - zemljište u neposrednom kontaktu s kamenitom obalom". (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter