Vitasović: Kajinove tvrdnje su van svake pameti

Klaudio Vitasović, vodnjanski gradonačelnik (M. ANGELINI/arhiva)
Klaudio Vitasović, vodnjanski gradonačelnik (M. ANGELINI/arhiva)

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović ocijenio je da su "izvan svake pameti" tvrdnje Damira Kajina da se u Vodnjanu poljoprivredno zemljište čuvalo za određene tajkune.

Kajin, saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana, jučer je na konferenciji za novinare govoreći o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države prozvao Grad Vodnjan zbog "čuvanja poljoprivrednog zemljišta za određene tajkune".

"Kajinova izjava je jeftina i vrlo ružna laž izrečena isključivo sa svrhom blaćenja gradske uprave u nastojanju da se na ružan način skupe politički bodovi u predizbornoj kampanji", kaže u priopćenju Vitasović.

Istaknuo je da je Grad Vodnjan ponosan na rezultate koje je dosad imao u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem. U prilog tomu naveo je da su raspisana dva natječaja i tim putem poljoprivrednicima dodijeljeno više od 470 hektara zemljišta, na kojem već niču novi nasadi maslina i vinogradi.

"Radi se isključivo o zakupu. Niti jedan četvorni metar poljoprivrednoga zemljišta nije prodan. Potpisali smo ukupno 289 ugovora, a na sve ugovore suglasnost je dalo Državno odvjetništvo i Ministarstvo poljoprivrede", priopćio je vodnjanski gradonačelnik. Dodao je da Vodnjan u svojem programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države uopće nema predviđenu mogućnost prodaje tog zemljišta.

"Zaista bih želio da Kajin javno kaže za kojeg smo tajkuna to zemljište čuvali", kaže Vitasović i poručuje Kajinu da bi bilo bolje da, umjesto da iznosi neistine, kao saborski zastupnik posluša poljoprivrednike i upozna se s njihovim svakidašnjim problemima.

"Osobno radije zagovaram dugogodišnji zakup u odnosu na prodaju. No, je li korektno da su poljoprivrednici najkvalitetnije oranice u Slavoniji, zemljište u Dalmaciji i ostalim dijelovima Hrvatske kupovali za manje od kune za četvorni metar, dok je cijena za zemljište u Vodnjanu bila 30 puta veća?" upitao se Vitasović.

Da kojim slučajem ministar poljoprivrede nije prije godinu dana zaustavio sve aktivnosti u vezi s raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem, u Vodnjanu bi već bili raspisali i treći natječaj za zakup, rekao je Vitasović, i tako svojim poljoprivrednicima omogućili dalje podizanje novih dugotrajnih nasada prije ulaska u Europsku uniju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter