Vitamini koji ženama život cine lakšim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umorni ste? Nedostaje vam energije? Situacija bi se s dolaskom proljeca još više mogla pogoršati jer tada mnoge ljude uhvati i proljetni umor. Tomu su osobito podložne žene. Vrijeme je da vratite energiju i osigurate si dovoljan unos vitamina u organizam.

Balansiranje izmedu posla te obitelji i doma uzima svoj danak. Sve je više žena umorno i letargicno. Tomu pridonose i hormonalne promjene koje se dogadaju u vrijeme menstruacije, ali i u doba menopauze. Dobra je vijest da se energija može vratiti, a tu u pomoc priskacu vitamini. Ipak, treba znati koje vitamine uzimati i cemu služe.



Vitamin B

Ovo je vitamin koji je ženama najpotrebniji. Uzimanje vitamina B-6, B-12 i folne kiseline zajamceno podiže energiju. To su vitamini koji omogucuju bolje funkcioniranje mozga, a štite i živce. Upravo zbog toga ublažit ce djelovanje stresa na organizam. Vitamin B odgovoran je i za bolji rast kose, a tomu pomažu i magnezij te silicij. Dakle, kompleks B vitamina za žene je imperativ.

Željezo

Tijekom menstrualnog ciklusa žene gube mnogo krvi, a to zna dovesti do manjka željeza u organizmu i anemije. Ako se stalno osjecate umorno i nedostaje vam energije, vrlo vjerojatno je razlog taj što nemate dovoljno željeza. Strucnjaci preporucuju uzimanje kapsula željeza, a možete ga unijeti i hranom. Najviše željeza ima u jajima, tofuu, mesu, špinatu i mahunarkama. Dobro je uzimati i vitamin C koji poboljšava apsorpciju željeza. Žene u menopauzi prije uzimanja željeza svakako trebaju napraviti pretrage.



Kalcij
Vecina je žena svjesna da je njihovu organizmu kalcij iznimno potreban. S godinama u organizmu ima sve manje kalcija, a to može prouzrociti probleme s kostima. Žene cesto pogada osteoporoza upravo zbog nedostatka kalcija. Dakle, ako želite djelovati preventivno, nastojte unositi što više kalcija u organizam, ali i magnezija. Postoje brojni dodaci prehrani koji to sadržavaju, a možete kalcij unositi i putem hrane. Najviše ga ima u mlijeku i mlijecnim proizvodima.

Masne kiseline

Ribe poput tune, lososa i haringe sadržavaju omega-3 masne kiseline. Takve su kiseline kljucne u prevenciji srcanih bolesti, artritisa, ali i karcinoma. Osim toga, ženama s godinama pada razina estrogena u organizmu, što može dovesti do srcanih bolesti. Stoga je kljucno da si osigurate dovoljne kolicine omega-3 masnih kiselina. Možete ih unositi i kao kapsule ili putem prehrane.



Vitamin D

Sunce je najbolji izvor vitamina D. Medutim, s godinama tijelo žene sve teže upija taj vitamin iz sunca. Buduci da je rijec o vitaminu koje tijelo iznimno treba, valja ga unositi na druge nacine. Postoji u kapsulama, a ima ga, naravno, i u hrani, i to osobito u plavoj i bijeloj ribi te mlijeku. Kako ne biste imale zdravstvenih tegoba, svakako si osigurajte dovoljne kolicine vitamina D.


Podijeli: Facebook Twiter