Vitamin E, selen i soja ne štite od raka prostate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do nedavno su strucnjaci smatrali kako vitamin E, selen i dodaci sa sojom mogu pomoci u sprjecavanju razvoja raka prostate.

Medutim, kanadski istraživaci smatraju kako je to daleko od istine. Njihov je cilj bio prouciti prethodne predklinicka istraživanja provedena na laboratorijskim miševima prema kojima ove tri dodatka prehrani mogu blokirati razvoj kancerogenih stanica prostate.

Takoder su uzeli u obzir statisticke podatke iz Kine i Japana, zemalja u kojima je konzumacija soje velika, a broj osoba koje boluju od raka prostate mali.

Strucnjaci su pregledali više od 300 muškaraca izloženih visokom riziku od raka prostate koji su tri godine uzimali kombinaciju vitamina E, selena i soje i njihove podatke usporedili s kontrolnom skupinom muškaraca koji nisu uzimali nikakve tablete.

Ustanovili su kako je razvoj stanica raka prostate bio gotovo identican u obje skupine - 26 od 100 muškaraca je razvilo rak. Ovi dodaci prehrani nisu znacajno utjecali na razvoj raka prostate.

Studija je objavljena u casopisu Journal of Clinical Oncology.

S druge strane, nedavno su americki istraživaci ustanovili kako selen može pomoci u sprjecavanju raka, no sve ovisi o vrsti koja se konzumira.

U ovom su se istraživanju koncentrirali na dva tipa: SeMet i MeSeCys. SeMet je aminokiselina iz rane koja sadrži selen i može se uzimati u obliku dodataka prehrani, dok je MeSeCys oblik dodatka selena.

Strucnjaci su pokazali kako stanice raka pluca procesuiraju razlicite vrste selena drugacije. Tako je u njihovom istraživanju MeSeCys ubio više stanica raka, a rezultatima je konacno objašnjeno zašto se stalno dobivaju kontradiktorni rezultati o selenu i raku.

Zakljuceno je kako jedna vrsta dodatka selena može stvoriti supstance koje moguce sprjecavaju rak u vecoj mjeri nego drugi oblici selena. Studija je objavljena u casopisu Biochemistry.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter