Vitamin D za zdrav vid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovija istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate vitaminom D (riba, mlijeko), kao i nutrijentima kao što su betain (riba, žitarice, špinat) i metionin (perad, riba, mlijecni proizvodi) može pomoci u smanjenju rizika od pojave makularne degeneracije, kao i sprijeciti napredovanje te bolesti.

Istraživanje je provedeno na jednojajcanim blizancima, od kojih je jedan imao rani stadij makularne degeneracije povezane s dobi, a drugi kasniji stadij bolesti.

Smatra se da je dokazani ucinak vitamina D na smanjenje rizika od makularne degeneracije povezan s njegovim protuupalnim svojstvima, kao i s cinjenicom da vitamin D sprecava stvaranje manjih krvnih žila i krvarenje u oku, a koje može dovesti do gubitka vida u kasnijim stadijima bolesti.

S druge strane, protektivan ucinak betaina i metionina povezan je s odredenim promjenama molekule DNA. Ovim istraživanjem blizanaca istih gena, ali razlicitog stadija bolesti, znanstvenici su uspjeli utvrditi kako okoliš i nacin života mogu utjecati na težinu makularne degeneracije povezane s dobi.

Stoga, bez obzira na genetsku predispoziciju, jedenjem puno voca i povrca, te nepušenjem, možemo utjecati na pojavu bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter