Vitamin D sprjecava dijabetes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je da priznamo kako sami sebi donosimo vecinu bolesti i to konzumiranjem nezdrave hrane, dijetama i tjelesnom neaktivnošcu.

Konkretnije: dijabetes je dosegao epidemijske proporcije - tip 2 u vecini je slucajeva uzrokovan sjedilackim nacinom života i debljinom. Sada su znanstvenici dokazali kako popisu uzrocnika dijabetesa možemo dodati još jedan na koji možemo utjecati - manjak "suncanog vitamina" tj. vitamina D.

U istraživanju objavljenom u nedavnom izdanju britanskog Journal of Nutrition, znanstvenici s Novog Zelanda su proucavali 81 ženu podrijetlom iz južne Azije starosti od 23 do 68 godina. Svima je dijagnosticiran sindrom inzulinske rezistencije, poznatiji kao metabolicki sindrom.

Ovo stanje, povezano s povecanim rizikom od oba tipa dijabetesa i srcanim bolestima, opisuje grupu zdravstvenih problema koji ukljucuju visoku razinu šecera u krvi, visoku razinu triglicerida, nisku razinu HDL "dobrog" kolesterola i previše sala oko struka.

Žene koje su za potrebe istraživanja svaki dan kroz šest mjeseci uzimale 4.000 internacionalnih jedinica (IJ) vitamina D3 pokazale su znacajan napredak. Naime, njihova se inzulinska rezistencija dramaticno poboljšala. Na taj je nacin smanjen rizik za razvoj dijabetesa.

Na samom pocetku istraživanja, razina vitamina D kod sudionica istraživanja se kretala oko 900 miligrama po decilitru (mg/dl). Znanstvenici su otkrili kako je efekt na zdravlje bio optimalan kad je razina vitamina D kod žena varirala izmedu 1.440 i 2.142 mg/dl.


Podijeli: Facebook Twiter