Uzimanje vece kolicine vitamina D znanstvenici povezuju sa smanjenim rizikom od obolijevanja od raka debelog crijeva. Rizik za obolijevanje od tog oblika karcinoma kod pacijenata kojima je u krvi utvrdena povecana razina vitamina D, bio je manji za gotovo 40 posto u odnosu na one s manjom razinom.
Vitamin D organizam dobiva izlaganjem suncevim zrakama, ali ga ima i u hrani, a otprije je poznato da ima kljucnu ulogu u jacanju kostiju jer povecava razinu kalcija u krvi.
Casopis British Medical Journal prenosi rezultate vrlo opsežne studije o povezanosti kolicine vitamina D u krvi i raka debelog crijeva, a podaci su prikupljeni u deset zapadnoeuropskih država.
No, znanstvenici upozoravaju da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se ustvrdilo ima li bilo kakvih nuspojava od eventualnog uzimanja vitamina D kao dodatka jelima, ili cešceg konzumiranja namirnica bogatih tim vitaminom. Takoder isticu kako bi trebalo ustvrditi je li ucinkovitije uzimanje vitamina D u tabletama ili balansiranje prehrane s redovitim izlaganjem suncevim zrakama.
Otprije je poznato da su pušenje, pretilost i "sjedilacki" nacin života, alkohol te konzumiranje crvenog mesa i mesnih preradevina rizicni faktori za razvoj raka debelog crijeva i rektuma.