Vitamin D poboljšava mušku plodnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vitamin D pravi je izvor zdravlja. Osim što, medu ostalim, može pomoci oboljelima od psorijaze, štiti od agresivnog raka dojke, depresije, djecje anemije, senilne makularne degeneracije oka ili dijabetesa, sada su danski strucnjaci utvrdili kako je koristan i za muško reproduktivno zdravlje.

Naime, ako pokušavate zaceti bebu, obratite pozornost na razinu vitamina D i prepustite se ugodnim zrakama sunca. Strucnjaci Sveucilišta u Kopenhagenu tvrde kako ovaj vitamin pospješuje kvalitetu spermija.

Mali su "plivaci" brži, bolje se snalaze na putu prema jajašcu i imaju jacu snagu penetracije. Do ovog su zakljucka stigli danski istraživaci nakon što su pregledali 300 muškaraca i testirali kvalitetu njihovih spermija te izmjerili razinu suncevog vitamina. Zatim su detaljno analizirali uzorke 40-orice ispitanika.

Gotovo je polovica ispitanika imala nedovoljnu kolicinu vitamina D u svom tijelu, ispod 50 nmol/l, što je povezano s manjom izloženošcu suncu. Upravo su sunceve zrake glavi izvor ovog vitamina koji pomaže regulirati razinu kalcija i fosfora za zdrave kosti. Optimalna razina vitamina D iznosi najmanje 75 nmol/l.

Strucnjaci su takoder utvrdili kako je broj zdravih spermija znatno manji kod muškaraca s nedovoljno vitamina D u tijelu. Njihova sposobnost apsorpcije kalcija bila je samim time oslabljena.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter