Vitamin D ne ublažava bolove od artritisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakodnevno uzimanje vitamina D ne sprečava jačanje bolova i ne usporava gubitak hrskavice kod ljudi koji boluju od osteoartritisa, po studiji iz SAD-a.

Ranija su istraživanja sugerirala da među ljudima koji pate od bolesti zglobova oni s većom razinom vitamina D u krvi pokazuju sklonost sporijem napredovanju simptoma. Nije, međutim, bilo jasno bi li uzimanje vitamina D u obliku dodatka imao takav učinak.

U novoj studiji, koju je objavio časopis američke liječničke udruge, Timothy McAlindon iz bostonskog medicinskog centra Tuft i njegove kolege su 156-orici njihovih pacijenata s osteoartritisom koljena dali da dvije godine uzimaju dnevnu dozu vitamina D ili placebo bez vitamina.

U istraživanju se počelo s dozama vitamina D od 2.000 IU-a (međunarodnih jedinica) dnevno, a povećavane su kod nekih pacijenata i do .000 IU-a. Za većinu odraslih preporučena dnevna doza je od 600 do 800 IU-a.

Skupina koja je konzumirala vitamin D u usporedbi je krenula nešto lošije u mjerenjima bolova u koljenima i funkcije no čini se da vitamin nije poboljšao stanje.

Na skali boli od 0 do 20 kod osoba koje su uzimale vitamin D zabilježen je pad od 2,3 boda a kod onih koji su uzimali pacebo 1,5, što je razlika koja može biti slučajna.

Promjene volumena hrskavice, mjera napredovanja osteoartritisa, i funkcije koljena također su bile slične između dvije skupine nakon razdoblja proučavanja.

Robert Heaney, koji je proučavao vitamin D na medicinskom fakultetu sveučilišta Creighton, rekao je da nije iznenađen da studija nije utvrdila blagotvorno djelovanje vitamina kod svih pacijenata.

"Gotovo je sigurno da su učinci vitamina D različiti od osobe do osobe", rekao je agenciji Reuters Heaney koji nije bio uključen u novo istraživanje. "On je vrlo važan za neke ljude ali kod drugih ne mora činiti razliku".

To može imati veze s genetikom ili drugim čimbenicima koje liječnici još ne mogu ispitati prije davanja vitamina D, rekao je Heaney, i napomenuo ipak da vrijedi pokušati s vitaminom D jer bi mogao imati druge manje zdravstvene koristi. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter