Vitamin D ne pomaže kod prehlada

(today-enews.blogspot.com)
(today-enews.blogspot.com)

Unatoč ranijim znanstvenim saznanjima da vitamin D pojačava imunosni odgovor organizma, novo istraživanje pokazalo je da taj vitamin ne utječe na trajanje prehlade niti na učestalost pojave prehlade, prenosi časopis američkog liječničkog udruženja JAMA.

Prema 18-mjesečnom istraživanju koje je proveo Institut za medicinu na 161 stanovniku Novog Zelanda, uzimanje vitamina D nije niti skratilo trajanje prehlade niti je smanjilo učestalost respiratornih infekcija u odnosu na skupinu koja nije uzimala taj vitamin tijekom godinu i pol.

Dr Jeffrey Linder iz bostonske bolnce Brigham and Women's kaže da bi se nakon ovog istraživanja vitamin D trebao pridružiti popisu drugih 13 preparata i postupaka za koje je utvrđeno da ne djeluju, imaju upitno djelovanje ili čak možda i štete prehlađenima.

To su ehinacea, cink, inhaliranje parom, vitamin C, češnjak, antihistaminici, kineske trave, intranazalni kortikosteroidi, intranazalni ipratroprium koji se uzima kod astme, ekstrakti pelargonije sidoides, ispiranje nosa, unošenje dodatnih količina tekućine i antivirusni lijekovi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter