Vitamin C pomaže kod Alzheimera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkrivena je nova funkcija vitamina C - lijecenje koje ukljucuje vitamin C uništava toksicne proteinske nakupine, koji se stvaraju u moždanom tkivu kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, objavljeno je u casopisu Journal of Biological Chemistry.

Naime, znak Alzheimerove bolesti su amiloidni plakovi, koji sadrže proteinske nakupine, a koji uzrokuju propadanje živcanih stanica. One koje prve propadnu su živcane stanice u centru za pamcenje. Najnovija istraživanja, provedena na miševima, ukazuju da upravo vitamin C uništava te plakove.

Podsjetimo, vitamin C je mocan antioksidans, a vec dokazani protektivan ucinak na veliki broj bolesti, od obicne prehlade do srcanog infarkta i demencije.

Cinjenica je da trenutno ne postoji nacin lijecenja koji bi izljecio Alzheimerovu bolest, no istraživanja su usmjerena na metode lijecenja koje bi usporile odnosno odgodile progresiju bolesti, s naglaskom na ublažavanje simptoma. Stoga ovo istraživanje omogucuje razmatranje novih pristupa u lijecenju ove bolesti, a naglašava i novu potencijalnu ulogu vitamina C.


Podijeli: Facebook Twiter