Visualia: Valovi boja i igre svjetlom

Brojnu publiku promatralo je ogromno lice koje podsjeća na masku Guya Fawkesa (D. MEMEDOVIĆ)
Brojnu publiku promatralo je ogromno lice koje podsjeća na masku Guya Fawkesa (D. MEMEDOVIĆ)

Velikim 3D mappingom na pulskom Forumu i popratnim programom u dvorištu Doma hrvatskih branitelja sinoć je završen festival Visualia - festival 3D mappinga i dizajna rasvjete u organizaciji udruge Sonitus koji se održavao 20. i 21. kolovoza.

Za razliku od prvog 3D mappinga na forumu koji je bio rezultat skupnog rada, jučerašnja projekcija na takozvanoj "zelenoj zgradi" bila je autorski rad Jeana Samboleca.

Velika projekcija u trajanju od sedam minuta započela je bijelim svjetlosnim nitima koje su šarale pročeljem zgrade samo da kasnije cijela slika dobila na dubini pa je 3D efekt bio više nego uspješan. Brojnu publiku potom je počelo promatrati ogromno lice koje podsjeća na masku Guya Fawkesa (koju je popularizirao pokret Occupy).

Nakon njegovog povlačenja po zgradi su počele "šetati" ogromne "energetske kugle", samo da bi se potom povukle i prepustile mjesto novom "crtanju" zgrade u kojem su se izmjenjivali razni efekti.

Monokromatičnost prvog djela video mappinga zamijenili su valovi boja koji su se prelijevali po zgradi, a sve je završilo malim svjetlosnim točkama koje su se polako ugasile uz pratnju aplauza publike.

U festivalskom klubu u DHB-u ponovljena je svjetlosna predstava "LUX Garden" u trajanju od tri minute koja se ponavljala svakih sat vremena u četiri navrata. Publika je ponovo mogla razgledati male mappinge polaznika radionica Visualije, a zabavljao ih je dvojac DJ Breakoholics i VJ Zeko.

Prvo izdanje festivala Visualia je u svojoj srži bio pokazne prirode - pokazalo je što se sve s 3D mappingom i dizajnom rasvjete može napraviti, no upravo zbog malog broja sadržaja i kratkog trajanja titula festivala nije u potpunosti zaslužena.

Po riječima voditelja festivala Marka Bolkovića 3D mapping i dizajn svjetla su skupi projekti, a valja napomenuti da su za organiziranje festivala Istarska županija i Grad Pule udruzi Sonitus namijenili ukupno 45 tisuća kuna. No ovdje valja uzeti i u obzir da je program za publiku bio besplatan.

Manifestaciju je podržala i Turistička zajednica Grada Pule, a partneri festivala su ARA Electronic, AudioLab, LAV Studio i LENS Media. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter