Visualia osvijetlila park Matije Gupca


Porečki festival ulične umjetnosti, 17. Street Art Festival, od četvrtka po cijelome gradu nudi brojna zanimljiva događanja. Na čak pet lokacija odvijaju se performansi i predstave, a novost u programu, glazbene slušaonice na gradskoj tržnici i šetnici u zalazak sunca, pokazale su se kao pun pogodak.

U sklopu Poreč Open Air Festivala, od 24. do 29. kolovoza Trg slobode, Lapidarij, park Matije Gupca, Lungomare i tržnica lokacije su na kojima se besplatno može uživati u suvremenom cirkusu i kvalitetnom glazbenom programu hrvatskih, australskih i britanskih izvođača, a našao se tu i jedan nesvakidašnji operni performans.

Pučko otvoreno učilište Poreč, dugogodišnji organizator festivala, ove je godine 17. Street Art doveo na mjesta na kojima se odvija život u pravom smislu te riječi. Jutarnja kupovina na gradskoj tržnici postala je tako puno zabavnija uz dopodnevne glazbene slušaonice, a njihova večernja varijanta na samoj obali oduševila je prolaznike. Opuštanje uz glazbu u zalazak sunca, "kod otoka", na mjestu gdje su se mnogi prvi put poljubili, dodalo je i romantičnu notu ovome festivalu.

U četvrtak, petak i subotu omiljene svjetlosne instalacije s pulskog festivala Visualia pretvorile su park Matije Gupca u čaroban vrt pun boja i zvukova kojima su se posjetitelji mogli poigrati, a najviše su u njima uživali najmlađi. Trg slobode, pak, postao je nakratko cirkuska arena u kojoj je u petak i subotu nastupila udruga Kam Hram iz Splita i gledatelje ostavila bez daha.

Žongliranje s vatrom i razne akrobacije tako su otvorile niz večeri suvremenog cirkusa, a nastavila ga je CirkoBalkana hodajućim peformansom na štulama "Parastilt".

Posljednjeg dana festivala, sutra, u Lapidarij dolazi i britanska umjetnica Maya Petrovna s nadrealističkim opernim performansom Futura Monomania. Riječ je o sve samo ne "običnoj" operi. Pogled na različite kostime koje britanska umjetnica sama izrađuje već dovoljno govori o ovome performansu. Petrovna se na sceni pretvara u neobična bića predugih ruku ili pak odijeva do najsitnijih detalja razrađene haljine, no to je samo mali dio onoga što posjetitelje Lapidarija čeka u utorak.

U utorak je na programu i Dronescape, live drone glazbeni performans Trevora Browna, kojim će u zalazak sunca na Lungomareu završiti ovogodišnje glazbene slušaonice na 17. Street Art Festivalu. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter