Visualia: Kiša prijeti gradu svjetlosti

U subotu će divovi "plesati" s muzikom uživo (Arhiva)
U subotu će divovi "plesati" s muzikom uživo (Arhiva)

Danas starta jedna od najvećih godišnjih manifestacija u Puli, festival Visualia u organizaciji udruge Sonitus i veliku pomoć pulskog TZ-a, Grada Pule, ali i brojnih partnera poput Uljanika, Arenaturista, Becksa i HPB-a. Službeno otvaranje održat će se večeras u Svetim srcima izložbom Storywood čiji su autori Puljanin i Labinjan Vibor Juhas i Manuel Šumberac. Svojevrsna interaktivna bajka, koja će svjetlosnim efektima transformirat prostor u Čudesnu šumu, zakazana je za 19.30 sati.

Program na 12 lokacija

Tri naredna dana na 12 pulskih lokacija festival bi trebao ponuditi bogat i inovativan program, modernizaciju postojećih i približavanje novih tehnologija posjetiteljima, koji će gledati zanimljive sadržaje na Giardinima, Portarati, De Villeovom usponu, Danteovom trgu, Svetim Srcima, Forumu, Ulici Sergijevaca i Kandlerovoj ulici, parkovima Grada Graza i kralja Krešimira, na rivi te u Titovom parku. No, vremenske prilike uvelike će utjecati na program Visualije jer se, osim izložbe u Svetim srcima, sve ostale svjetlosne instalacije održavaju na otvorenom.

- Ukoliko bude padala kiša program se neće održavati osim u Svetim srcima. Problem je silna oprema za 23 svjetlosne instalacije programa, čak i u slučaju da kiša prestane neposredno pred večer problem je postaviti tu silnu opremu. No, prema sadašnjim prognozama u četvrtak i petak vrijeme bi trebalo dozvoliti održavanje festivala, dok subota "visi". Stoga će se vjerojatno donijeti odluka da se premijerni program koji je bio planiran za subotu pomakne za petak, ali javnost će na vrijeme biti o tome obaviještena, poručila je direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj.

Da je riječ isključivo o domaćoj produkciji program bi se vjerojatno prebacio za naredni tjedan, međutim, bogatstvo međunarodnog festivala Visualia je sudjelovanje inozemnih umjetnika koji dolaze u Pulu. Osim Storywooda program čine mapping na pročelju zgrade na Giardinima gdje je apoteka, a na Giardinima bi trebao biti prezentiran i inovativni video-zid Waterlight Graffiti, kojeg dovodi francuski autor Antonin Fourneau, a na kojem se crta pomoću vode.

Povijest Uljanika na hologramu

Na Portarati će se osvijetliti Zlatna vrata i okolne zgrade, a na Danteovom trgu ponoviti Wishing Well, dok će Forum, katedrala i njen zvonik, te bivša zgrada Arena trikotaže poslužiti za raznih mappinga i mural. Interaktivne instalacije postavit će se i na De Villeovom usponu i Parku kralja Petra Krešimira, a svjetlosne instalacije u Titovom parku i Ulici Sergijevaca te Parku grada Graza.

Osvijetljene dizalice Uljanika, večeras i sutra, od 22.15 do 22.30 sati trebale su ponoviti Svjetleće divove, dok je subota bila rezervirana za premijeru "Ples s divovima" uz muziku uživo pulskih glazbenika s Muzičke akademije, što bi, dakle, moglo biti prebačeno za petak. Također, u povodu 160. rođendana Uljanika nadomak Riječkog gata sva tri dana predviđen je vodeni video-zid (svojevrsnim hologramom) kojim bi se, s početkom u 22.30 sati, prezentirala povijest pulskog brodogradilišta. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter