Visualia Group u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi umjetničkog kolektiva Visualia Group borave u talijanskom gradu Alberobello gdje u sklopu drugog LIFE - Alberobello festivala svjetla izlažu dvije svjetlosne instalacije. Interaktivna instalacija "Magic Garden" i glazbene klupice "Residence of Light & Music" dio su devetodnevnog festivalskog programa koji je odabrala kustosica Carole Purnelle. LIFE Alberobello fokusiran je na prezentiranje vizualnih umjetnosti u svim njenim oblicima, s posebnim osvrtom na korištenje svjetla i boje te njihovu interakciju s kulturnom baštinom i kulturnim znamenitostima.

Program nudi osam radova europskih i svjetskih umjetnika, a pored domaćina iz Italije, umjetnika Visualia Group iz Hrvatske, festival je ugostio umjetnike i radove iz Kanade, Francuske, Portugala i Slovenije.

- Festival je odlično organiziran i okuplja velik broj posjetitelja koji uživaju u instalacijama. Velik broj posjetitelja oduševljen je instalacijom "Magic Garden" i fasciniran je njenim konceptom. Misle da je magija, što nam je drago za čuti jer time instalacija ispunjava svoj smisao. Najmlađi posjetitelj kod našeg vrta je bio dvogodišnjak, dok najstariji je bio gospodin iz Amerike od 90 godina koji je desetak minuta uživao u vlastitoj kreativnosti i interakciji. Instalacija "Residence of Light & Music" najviše okuplja najmlađe koji cijelo vrijeme uživaju stvarajući nove zvukove, izjavio je voditelj kolektiva i direktor Visualia Festivala Marko Bolković koji na festivalu gostuje s Miom Petrić, umjetnicom koja djeluje unutar Visualia Groupa.

Umjetnici Visualia Groupa do sada su imali prilike sudjelovati na nekoliko festivala svjetla poput Bella Skyway u Poljskoj, Lumina Festivalu u Portugalu te u francuskom Feyzinu, ususret festivalu Fete des Lumieres u Lyonu, jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala svjetla u svijetu. Tu su još i festival Svetlobna Gverila u Ljubljani. Ovo je prva suradnja između Visualia Festivala i talijanskog LIFE-a Alberobello te prvo prezentiranje svjetlosnih instalacija na talijanskom festivalu svjetla. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter