Visokoenergetska pića mogu oštetiti aortu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekontrolirano uzimanje visokoenergetskih pića može izazvati potencijalno smrtonosne posljedice, osobito kod sportaša i bolesnika s kroničnim bolestima srca, upozoravaju autori dodatka hrvatskog znanstvenog časopisa Collegium Antropologicum.

Autori s Novosadskog sveučilišta Živojin S. Jonjev i Gustav Bala prikazali su u članku slučajeve tri visokorizična kardiovaskularna bolesnika koji su imali aortalnu disekciju nakon značajne potrošnje visokoenergetskih pića. Rasijecanje aorte je nastanak pukotina u unutarnjem sloju aorte kroz koje nadire krv te uzrokuje razdvajanje unutrašnjeg i srednjeg sloja aorte. Simptomi na toj velikoj žili koja odvodi krv iz srca mogu biti slični drugim bolestima, pa se dijagnoza često postavlja sa zakašnjenjem, što zna biti kobno.

Od trojice bolesnika dvojica su prethodnu noć vozila i, da bi ostala budnima, popila četiri do pet limenki visokoenergetskih pića, dok je jedan nešto mlađi muškarac proveo noć na zabavi te popio pet, šest "eksplozivnih" napitaka. Stručnjaci Klinike za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici morali su na svakom od njih izvesti hitan kirurški zahvat, nakon čega je njihovo stanje postalo stabilno, pišu autori.

Visokoenergetska pića postala su izuzetno popularna nakon što je Red Bull promoviran 1987. u Austriji i 1997. u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon toga dolazi do spektakularnog rasta različitih marki pića s povećanim sadržajem kofeina, kao i njihova tržišna potražnja u cijelom svijetu. Prodaja tih pića godišnje raste po stopi od gotovo 20 posto, a zarada od njihove proizvodnje 2006. dosegla je blizu 5,7 milijardi dolara, navode autori.

Međutim, ne postoje izvješća objavljena u znanstvenoj literaturi vezana za štetne nuspojave nakon konzumiranja teških visokoenergetskih pića, kažu. Iako nije jasno definirano, ti napici obično sadrže visok sadržaj kofeina, taurina, guarana, efedrina, nekih vitamina, ugljikohidrata i drugih tvari koje pružaju stvarni ili percipirani osjećaj tjelesnih i mentalnih sposobnosti. Ne postoje službeni standardi koje bi doze aktivnih sastojaka visokoenergetskih pića trebale biti, ali su tradicionalna shvaćanja da su biljni proizvodi prirodno sigurni otvorila vrata proizvođačima da povećaju njihov sadržaj, kažu autori.

Premda je od dvadesetak pacijenata koji se prosječno godišnje operiraju na toj klinici Sveučilišta u Novom Sadu tek do tri posto njih oboljelo zbog pijenja visokoenergetskih pića, rezultati jasno pokazuju da potrošnja pet limenki takvog pića za jednu noć, odnosno oko 400 mg kofeina i 5000 mg taurina, može izazvati potencijalno smrtonosan kardiovaskularni incident kod visokorizičnih ljudi, kažu Jonjev i Bala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter