Visoko obrazovanje obrtnika po povoljnijim uvjetima

Predsjednik Obrtničke komore Mario Paliska i dekan Politehnike mr. sc. Davor Mišković dogovorili suradnju (Danilo MEMEDOVIĆ)
Predsjednik Obrtničke komore Mario Paliska i dekan Politehnike mr. sc. Davor Mišković dogovorili suradnju (Danilo MEMEDOVIĆ)

Dekan pulske Politehnike mr. sc. Davor Mišković i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska u utorak su potpisali Sporazum o suradnji. Njime se potvrđuje ulazak Obrtničke komore u Gospodarski savjet Politehnike, preko kojeg će moći utjecati na studijske i druge obrazovne programe koji se provode u ovoj visokoškolskoj ustanovi, a koje obrtnici i njihovi zaposlenici sada mogu pohađati uz povoljniju, osam posto manju cijenu, uz dodatnih dva posto popusta za žene obrtnice. Sporazum predviđa partnersku suradnju i na EU-projektima, sajmovima te stručnom usavršavanju obrtnika.

Usavršavanjem do sigurnijeg posla

- Obrtnici će kroz naš Gospodarski savjet sudjelovati u kreiranju naših programa, ne samo studijskih nego i cjeloživotnih koji su nam budući cilj, a mogu se održavati u zimskim mjesecima kad su obrtnici manje zaposleni. Nove studente možemo privući novim atraktivnim programima, atraktivnima u smislu zapošljivosti. Studij Politehnike nije besplatan - 7.800 kuna košta preddiplomski studij politehnike, a 15.000 kuna specijalistički diplomski stručni studij kreativnog menadžmenta, ali smatramo da je to ulog u siguran i dobar posao. Dokaz toga su 492 diplomirana studenta s Politehnike koji su zaposleni u tvrtkama diljem Istre, nešto i izvan nje: 41 je u Uljaniku, neki su u HEP-u, Tvornici stakla, Tvornici duhana, Istragrafici, Rockwoolu, sve do komunalnih poduzeća, rekao je dekan Mišković.

Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istre, smatra da će biti zainteresiranih obrtnika za školovanje po povoljnijim uvjetima.

- Stalno učenje i usavršavanje uvjet je za opstanak na sve zahtjevnijem tržištu. Svjesni smo da su obrtnici često prezauzeti poslom i teško nalaze vrijeme za druge aktivnosti, ali pozivam sve koji se bave tehničkim i srodnim djelatnostima da se u Politehnici informiraju o programima koji će im omogućiti kvalitetnije i sigurnije vođenje posla. Sporazum planiramo uključiti i u "HOK zna", projekt Hrvatske obrtničke komore koji se odnosi na 80.000 hrvatskih obrtnika, rekao je Paliska.

Svečanom potpisivanju sporazuma u sjedištu Politehnike prisustvovali su i tajnik županijske Obrtničke komore Eros Sorić te dr. sc. Alida Perkov, profesorica na Politehnici.

Sve kvalitetniji nastavnički kadar

- Politehnika je visokoškolska ustanova koja se oslanja na Županiju, ali ne na Ministarstvo pa smo u velikom dijelu na tržištu. Resurse, kako u prostoru tako i u nastavnicima, imamo za 500 studenata, što nam je cilj, umjesto sadašnjih 220. U 15 godina rada kroz Politehniku je prošlo više od tisuću studenata, a kroz godine poboljšavala se i struktura nastavničkog kadra. U početku smo se morali oslanjati na gostujuće profesore s visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, uz naše stručnjake iz gospodarstva. Danas imamo 15-ak zaposlenih nastavnika, u životnoj dobi između 35 i 60 godina, imamo puno više doktora znanosti, a pet-šest ih upravo pohađa doktorske studije. Početkom ove akademske godine ušli smo u obnovljene prostore, koji su u vlasništvu Grada Pule, s kojim imamo ugovor o dugoročnom najmu, rekao je dekan Mišković. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter