Visoko more opet poplavilo cijelu fažansku rivu

"Acqua alta" u Fažani (Z. STRAHINJA)
"Acqua alta" u Fažani (Z. STRAHINJA)

Gdje obala završava, a gdje počinje, u ponedjeljak u Fažani nije bilo jednostavno reći. Uslijed visoke plime prijepodne, more je prelilo nisko rivu i zapljusnulo prometnice i šetnice. Prema tablici Hrvatskog hidrografskog instituta, na mareografskoj postaji Rovinj vrhunac visoke vode izmjeren je u ponedjeljak prije podne, na otprilike 0,65 metara od srednje razine mora. Prema toj tablici "acqua alta" očekuje se još i u utorak prije podne, a onda i opet kasno navečer, sa za dlaku nižim vrijednostima od one koje su izmjerene tijekom jučerašnjeg dana.

Grbinade i ponentade s olujnim udarima

Visoko more najavio je i tijekom vikenda istarski meteo-portal Istramet objašnjavajući tu pojavu velikim razlikama u tlaku zraka iznad našeg djela Sredozemlja uslijed približavanja ciklone sa sjeverozapada Europe.

"Takve vrlo izražene razlike u tlaku zraka uzrokovat će pojavu jakih i potencijalno opasnih vjetrova, a moguća je i pojava visoke plime. U takvoj situaciji na našoj obali očekuje se jak jugozapadni (garbin) i zapadni vjetar (pulenat), povremeno s olujnim udarima!", pisao je za vikend Istramet. No, unatoč očekivanju vjetrova zapadnih smjerova, u ponedjeljak ujutro prevladavalo je na obalom Poluotoka, uz poneka odstupanja, čisto jugo, dakle, jugoistočni vjetar.

Naravno, s takvim vremenom vratile su se i visoke temperature. Istramet je u ponedjeljak do podneva mjerio 16 stupnjeva u Puli, po 15 stupnjeva duž zapadne obale - Poreč, Umag, Novigrad, i 14 stupnjeva Celzija u Rovinju. Nije friškije bilo ni u središnjoj i sjevernoj Istri kao ni na Kvarneru - u Buzetu i Bujama izmjereno je 14, u Pazinu i Labin po 13 stupnjeva Celzija.

Hladnije u noći sa srijede na četvrtak

Državni hidrometeorološki zavod u 11 sati je na svjetioniku Porer, na krajnjem jugu Istre, izmjerio 15,4 stupnjeva, na Monte Kope kod Banjola 14,7, a na svjetioniku Sv. Ivan na Pučini kod Rovinja 14,4 stupnjeva Celzija. U to je vrijeme puhao jak i umjeren vjetar južnih smjerova.

Ipak, prema dugoročnijim prognozama, dolasku hladnijeg se vremena treba nadati već u noći sa srijede na četvrtak, a sa zapadnim vjetrovima doći će i do razvedravanja. Za vikend se mogu očekivati temperaturni minusi diljem Istre. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter