Visoki upravni sud ukinuo dio odluke o naplati parkiranja

Ostaje pitanje treba li plaćati parkiranje u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Ostaje pitanje treba li plaćati parkiranje u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Visoki upravni sud Republike Hrvatske u Zagrebu donio je presudu kojom je ukinuo pojedine članke Odluke o uređenju prometa u Gradu Puli, a koje se prije svega odnose na naplatu parkiranja. Razlog takve odluke Visokog upravnog suda RH, pojašnjava nam dio opširne presude odvjetnik Luka Kučerka, koji djeluje u suradnji s odvjetnikom Branislavom Vukojevićem, je što Odluku o uređenju prometa nije donijelo nadležno gradsko tijelo, odnosno Gradsko vijeće, već gradonačelnik Boris Miletić.

Vijeće ovlastilo Miletića

- Gradsko vijeće ovlastilo je gradonačelnika da donese Odluku o uređenju prometa u Puli, ali Visoki upravni sud RH to je ukinuo jer gradonačelnik nema ovlasti odrediti lokacije parkiranja pod naplatom, vrijeme parkiranja pod naplatom i visinu cijene parkiranja. Svi ukinuti članci, a ima ih nekoliko, Odluke o uređenju prometa u Puli odnose se na parkiranje. Ta se presuda Visokog upravnog suda RH tiče Grada Pule i gradskih akata. Naime, Visoki upravni sud RH je rekao da gradonačelnik može ovlastiti Pula parking da obavlja naplatu parkiranja, ali gradonačelnik ne može određivati zone parkiranja, vrijeme i cijenu naplate, pojašnjava nam odvjetnik Kučerka.

Za komentar presude Visokog upravnog suda RH upitali smo i Pula parking, međutim, oni ovom prigodom nisu bili stranka u postupku pa samim time nisu niti bili upoznati sa sporom. Naime, prigovor Visokom upravnom sudu nekolicine građana nije bio upućen zbog Pula parkinga, već odluke Grada Pule, odnosno upravo zbog, kako je sud odlučio, nenadležnosti gradonačelnika da donese Odluku o uređenju prometa u Puli, što je bila zadaća Gradskog vijeća.

- Takvih prigovora je do sada bilo puno, sve pojedinačne parnice na lokalnim sudovima, i uvijek je presuda bila u našu korist. Ovu odluku mi je teško komentirati jer za nju prvi put čujem, ali mogu pretpostavljati da se odnosi na pojedini gradski akt, a ne na Pula parking, koji u potpunosti djeluje u skladu sa zakonom i usvojenim gradskim odlukama, komentirali su nam iz odvjetničkog ureda koji zastupa Pula parking. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter