Visoki kolesterol povećava i rizik od Alzheimera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki kolesterol, osim što je loš za srce, povećava i rizik od Alzheimerove bolesti, odnosno demencije, utvrdili su američki znanstvenici koje prenosi britanski list Daily Mail.

Znanstvenici su otkrili da su visoke razine kolesterola u značajnoj mjeri povezane s nakupinama na mozgu koje prate Alzheimerovu bolest odnosno da visoki kolesterol izaziva poremećaje u podjeli stanica što ima za posljedicu pogrešni broj kromosoma u idućim generacijama stanica. To zauzvrat potiče razvoj nakupina tzv. plakova koji oštećuju mozak.

Koristeći saznanja o dvije puno rjeđe bolesti Downovu sindromu i Niemann Pickovoj bolesti znanstvenici su utvrdili da kolesterol potpuno poremeti stanične podjele tako da omete ravnomjernu podjelu kromosoma na stanice sljedeće generacije. Rezultat je akumulacija oštećenih stanica s pogrešnim brojem kromosoma i pogrešnim brojem gena.

Umjesto dvije kopije kromosoma i stoga dvije kopije svakog gena neke stanice završe s tri kopije a neke samo s jednom, utvrdili su znanstvenici s instituta za Downov sindrom i sveučilišta u Coloradu. Utvrdili su i da su stanice s tri kopije kromosoma povezane s proteinom amiloidom koji stvara te plakove.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Plos one.

Ranija istraživanja pokazala su da ljudi s kolesterolom većim od 5,8 mmol/L imaju bitno više plakova u mozgu u usporedbi s osobama s normalnim kolesterolom.

Ukupno 86 posto osoba s visokim kolesterolom ima plakove na mozgu u usporedbi sa 62 posto osoba s niskim kolesterolom, utvrdili su znanstvenici s japanskog Kyushu sveučilišta koji su proučavali rezultate obdukcija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter