Visoki decibeli donose goste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim danima rujna vratila se nešto mirnija atmosfera u turisticka središta koja su bila gotovo pred eksplozijom koncerata, partyja i raznoraznih turistickih programa na ulicama i trgovima.

Za tim danima vjerojatno vec žale pojedini domaci ljudi koji vole živost u svom gradu i ne smeta im gužva niti nešto veca buka. Medutim, odahnuli su sigurno oni koji traže mir - od turista do lokalnog stanovništva, koji direktno ne žive od turizma i svake se godine nanovo žale i pitaju trebaju li ispaštati da bi na buci i manifestacijama zaradivali ugostitelji i vlasnici trgovina. Isto je i s onim gostima koji traže mirne kutke za odmor i koji cak zbog prekomjerne buke mogu tražiti od organizatora putovanja da im smanji cijenu paket-aranžmana.

Stoga je vjecito pitanje koga zadovoljiti, što turisticko središte treba od manifestacija ponuditi i koliko bucno sve skupa mora biti.

Pritužbe zbog kafica


U turistickim zajednicama Pule, Umaga, Rovinja i Poreca, najvecih istarskih turistickih središta, saznajemo da pritužbi na buku uvijek ima, ali da se ipak vecina ne odnosi na manifestacije u njihovoj organizaciji koje se odvijaju na trgovima i ulicama, vec na preglasnu glazbu iz kafica, terasa, diskoteka, partyja na otvorenom...



Vecina smatra da su manifestacije poželjne radi živosti u gradovima, ali bi trebale biti primjerene gostima koji u tim terminima ljetuju u Istri, odnosno zabava za mlade trebala bi biti jace izražena u pred i posezoni te bi trebala biti izdvojena iz gradskih središta.

- Nažalost, do nas ne dopiru informacije o tome je li bilo primjedbi na buku, ali cinjenica je da je grad, posebno Obala Maršala Tita, prebucna u ljetnim mjesecima, kaže nam Nenad Velenik iz porecke Turisticke zajednice. - Problem je i u tome što pojedini kafici koji se nalaze jedan do drugoga prakticiraju muziku uživo pa se na jednom mjestu sublimira toliko melodija da postaje takva kakofonija da se nigdje ni ne isplati sjesti. Zasigurno nije lako ni gostima ni stanovnicima užeg centra grada svaku noc živjeti u tim uvjetima, ali mi se s druge strane branimo da smo turisticki grad.

Istice da zbog toga TZ nastoji svoje programe limitirati do 23 sata. Ipak, ne uspijeva im ni to svaki put, posebice za vrijeme fešte Porec 24 sata, kada je dozvoljena muzika do 5 sati. Ali to se dogada jednom godišnje.

U Umagu, prijestolnici ljetnih partyja i zabave, posebice za vrijeme teniskog turnira, kažu da je broj pritužbi minimalan.

- Buduci da je turizam oznacen kao jedna od bitnih razvojnih odrednica u Umagu, ako ne i najbitnija, jer 60-70 posto stanovništva direktno ili indirektno živi od turizma, za projekte koji prvenstveno služe zabavi gostiju mora postojati razumijevanje domicilnog stanovništva i po pitanju buke, pojašnjava direktorica TZ-a Umag Sanda Bravar Radizlovic.

Mladi troše kad im ponudiš zabavu


Ipak, što se tice dogadanja izvan središta grada, a za koja je pribavljeno rješenje o produženju radnog vremena, poput AMC-a, ATP-a, San Pellegrino Open Air festivala, Umagolouda i ostalih, imali su nekoliko pritužbi gradana.

- Uz dužno poštovanje i pravo svakog stanovnika na primjeren nocni odmor, bez glazbenih projekata za mlade dovodimo u pitanje poslovanje svih tvoraca turisticke ponude u destinaciji jer su upravo mladi jedni od najboljih potrošaca izvanpansionskih usluga u segmentu zabave, smatra Bravar Radizlovic.

U Rovinju pak problema s bukom ove sezone nisu imali usprkos bogatom programu sa susjednog otoka Katarina, gdje su gotovo cijelo ljeto boravili mladi Austrijanci koji su tamo imali organizirane nocne zabave do kasno u noc. Bilo je pritužbi na brodove s glasnom muzikom koji su organizirali zabavne nocne partyje u blizini rive i obale.

I u pulskom TZ-u tvrde da nije bilo pritužbi na buku u centru grada te smatraju da u špici sezone grad treba živjeti po ulicama i trgovima što duže, buduci da gosti i gradani tek nakon vecere dolaze u centar.

- Naravno, neko uobicajeno vrijeme je do ponoci, osim iznimki kada je filmski festival i kada cijeli grad živi u posebnom ugodaju. Programi koji se održavaju u gradu vecinom bi trebali zadovoljiti širi spektar publike, odnosno koji ce najmanje njih iritirati. Naravno da se može naci i pokoji program samo za mlade koji je možda malo jaceg intenziteta, i buke, i živosti, ali uvijek u okvirima snošljivosti, zakljucuje Sanja Cinkopan Korotaj iz TZ-a Pula. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter