Visoke tenzije izmedu Njemacke i Francuske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u petak Francusku zbog ekonomskih pokazatelja u sve jacem verbalnom ratu s novim socijalistickim predsjednikom te zemlje Francoisom Hollandeom oko odnosa prema rastucoj europskoj dužnickoj krizi.

Opisujuci vlastitu zemlju kao "stabilizirajuce sidro i motor rasta" kancelarka je njemackoj poslovnoj zajednici rekla da bi se Europa trebala baviti rastucim jazom izmedu dva najveca gospodarstva i tradicionalne saveznice.

Tenzije su porasle toliko da je francuski premijer Jean Marc Ayrault osjetio potrebu zanijekati da njegova zemlja pokušava stvoriti ujedinjenu frontu s Italijom i Španjolskom protiv Merkel i njezina nastojanja da se uvedu mjere štednje u eurozoni.

Merkel, moguce iziritirana Hollandeovim susretom s njemackim oporbenim vodama ranije ovog tjedna posvecenom politici eurozone, kritizirala je njegove politicke ideje poput djelomicnog snižavanja dobi za umirovljenje što je bio dio njegove izborne kampanje.

"Ako na primjer pogledate razvoj jedinicnog troška rada u Njemackoj i Francuskoj u posljednjih deset godina onda vidite da je na pocetku tog perioda Njemacka izgledala gore ili jednako kao naši susjedi na mnogim podrucjima dok su sada razlike sve vece, što je takoder nešto o cemu se mora razgovarati", kazala je.

Merkel je u petak ponovila da povecavanje duga kako bi se financirao ekonomski rast nije održivo i još je jednom iskljucila mogucnost uvodenja euroobveznica kako bi se riješio problem krize što je suprotno stajalištu koje zauzima Hollande. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter