Visoke potpetice mogu dovesti do osteoartritisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje se ne žele odreci visokih peta mogle bi platiti skupu cijenu za svoju ljepotu. Naime, britanski strucnjaci upozoravaju kako su one izložene povecanom riziku od osteoartritisa koljena.

Strucnjaci britanskog Udruženja ortopeda proveli su istraživanje na 2.000 žena i ustanovili kako cak cetvrtina ispitanica svaki dan ili cesto nosi visoke pete, koje povecavaju pritisak na stopala, gležnjeve i koljena te na taj nacin povisuju rizik od osteoartritisa.

Osteoartritis je jedna od najcešcih mišicno - skeletnih tegoba, a uglavnom pogada starije stanovništvo, pretile osobe i umirovljene sportaše. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako cete izbjeci operacije i naporna lijecenja koja bi vas mogla cekati u buducnosti.

Istraživanjem je takoder ustanovljeno kako 77 posto osoba ne nosi obucu posebno namijenjenu sportu koji vježbaju, što može dovesti do ozljede, pritiska na zglobove i povecati rizik od osteoartritisa.

Ako cipele s visokom petom nisu vaša omiljena obuca nego tenisice, strucnjaci upozoravaju kako vam one moraju pristajati kao salivene. U suprotnom, i vi ste izloženi vecem riziku od osteoartritisa.

"Osobe koje nose tenisice koje nisu namijenjene sportskoj aktivnosti izlažu se velikom riziku. Odabir prave obuce ce pomoci svesti pritisak na stopala i zglobove na minimum za vrijeme svakodnevnih aktivnosti i smanjiti rizik od ozljede i oštecenja zglobova.

Preporuka za svaki dan je odabrati cipelu sa zaobljenim vrhom i petom koja je visoka dva do tri centimetra te donom koji apsorbira udarce kako bi se minimalizirao pritisak na zglobove", savjetovao je dr. Anthony Redmond, voditelj istraživanja.

Ako osjecate bol u stopalu ili zglobovima, nemojte ju ignorirati nego posjetite lijecnika. Neki oblici artritisa mogu zapoceti u stopalu, a rano lijecenje može vam donijeti najbolje rezultate.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter