Visoka sezona na Parenzani traje sedam mjeseci


U sklopu projekta "Parenzana - biciklistički put", za koji je iz državnog Fonda za turizam osigurano 166.775 kuna, privodi se kraju opremanje odmorišta duž ove najpopularnije biciklističke trase u Istri. Duž hrvatskog dijela Parenzane, koja prolazi nekadašnjom uskotračnom prugom i spaja Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, postaje u Grožnjanu i Livadama dobile su po jednu inovativnu ležaljku za odmor koja funkcionira i kao držač bicikala, te brojače bicikala na solarno napajanje.

Novo odmorište u Bujama

U Grožnjanu je postavljena i servisna stanica s alatom za manje popravke i pumpom za bicikle, koju će uskoro dobiti i postaje u Poreču, Bujama i Livadama. Na novom odmorištu u Bujama postavljen je stol s klupama, stalak za bicikle i koš za smeće, a za sve četiri spomenute postaje stižu i informativne ploče s velikom kartom Parenzane.

- Središnji je cilj ovog projekta povećanje konkurentnosti područja u unutrašnjosti Istre kojima prolazi biciklistički put Parenzana, Istre kao regije te u konačnici čitave Hrvatske. Uz to, ciljevi su nam unapređenje kvalitete i sadržaja turističkog proizvoda, razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove, ravnomjernija prostorna distribucija potražnje, povećanje zadovoljstva gostiju te upravljanje posjetiteljima, ističe županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Proljetos su postavljeni novi smjerokazi, a karte Parenzane za turiste ove su godine dopunjene oznakama za bike & bed te druge smještajne objekte duž trase, biciklističke usluge i servise, vježbališta i odmorišta.

Prema podacima koji u Odjel za turizam Istarske županije stižu sa solarnih mjerača prometa koji su početkom godine postavljeni u Plovaniji i Vižinadi, u 11 mjeseci ove godine Parenzanom je prošlo 45.563 biciklista. Prometuje se tijekom cijele godine, a "visoka sezona" traje čitavih sedam mjeseci, od travnja do listopada.

Višestruki skokovi prometa

Skromni rezultati iz siječnja kada je zabilježeno 314 biciklista, u veljači su udvostručeni pa u ožujku ponovno dupli skok na više od tisuću prolazaka. Onda s proljećem peterostruk skok, na više od pet tisuća biciklista u travnju, do rekordnog svibnja kada je zabilježeno 7,4 tisuće prolazaka biciklom. Samo nekoliko stotina manje ih je u lipnju, da bi se od srpnja do listopada njihov broj kretao između šest i 4,5 tisuće. Zadnji podaci, za studeni, govore o tisuću i pol vozača na najpopularnijoj istarskoj biciklističkoj stazi. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter