Višnjic: Redukcije vode u Puli nece biti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok se vec nekoliko mjeseci pogled upire u nebo cekajuci toliko željenu kišu koja bi natopila žednu zemlju, ali i napunila akumulacije cije su kolicine vode na ozbiljno niskim razinama, Puljani ne trebaju strahovati od redukcije. Prije svega zato što je ovih dana palo koliko-toliko kiše, ali i zato što, prema rijecima direktora pulskog Vodovoda Darka Višnjica, grad ima rezervnih opcija.

Valja znati da se gradani Pule vodom opskrbljuju iz cetiri sustava - pulskih bunara, izvora Rakonek u dolini Raše i Gradole na Mirni te iz akumulacijskog jezera Butoniga.

- Protekla 2011. kao i ova 2012. godina po hidrologiji spadaju medu najsušnije periode u zadnjih 25 godina. Predvidajuci eventualne poteškoce u sustavu vodoopskrbe Vodovod Pula je na vrijeme zapoceo s aktiviranjem pulskih bunara koji su sustavno zatvarani u proteklih desetak godina. Razlog je bio zagadivanje vode u tim bunarima, ali i orijentacija na distribuciju vode iz akumulacije Butoniga, kaže Višnjic.



Dodaje da je izgradnjom novih kanalizacijskih mreža u naseljima i pojacanom kontrolom vodonepropusnosti septickih jama došlo do znatnog poboljšanja kvalitete sirove vode u pulskim bunarima.

- Ove smo godine, primjerice, aktivirali bunar Ševe. On daje sedam litara vode u sekundi. Planiramo upravo ovih dana, dakle u prvoj polovici travnja, aktivirati još dva bunara, i to Šišan i Jadreški, koji daju 60 litara vode u sekundi. Osim toga, izradena je i tehnološka studija za obradu sirove u pitku vodu bunara Tivoli i Campanož, cime bismo dobili još 63 litre u sekundi takozvanim postupkom "reverzne osmoze", pojašnjava nadalje Višnjic.

Osim iz tih izvora, Puljani se napajaju pitkom vodom iz izvora Rakonek za koji direktor Vodovoda tvrdi da je standardno pouzdan i na koti od minus 118 centimetara bez prelijevanja te od njega ocekuju stalnost u isporuci od cak 240 litara u sekundi.

Dodao je da ukoliko se ostvari ocekivana distributivna kolicina iz smjera Gradola, odnosno Butonige, ne ocekuju poremecaje u vodoopskrbi na podrucju pulskog vodovoda. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter