Višnjanski vrtic ispisuje mališane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Moje dijete pohada jaslice u višnjanskom djecjem vrticu, ali bit ce ispisano krajem kolovoza jer nema prebivalište na podrucju te opcine", požalila nam se citateljica iz okolice Vižinade, ogorcena odlukom Upravnog vijeca ove ustanove.

Naime, to je vijece odredilo da djeca koja nisu s Višnjanštine mogu ostati upisana u vrtic pod uvjetom da roditelji placaju ekonomsku cijenu programa, 1.830 kuna, i da u vrticu ima slobodnih mjesta. S obzirom na to da trenutno nema financijskih uvjeta za otvaranje nove jaslicke skupine te da postoji potreba za smještajem djece s podrucja opcine Višnjan, djeca iz drugih opcina bit ce ispisana iz vrtica.

- Prebivalište nije predstavljalo problem kad su nas pitali da nešto doniramo u vrtic da bi svoj našoj djeci boravak bio ugodniji, što smo i ucinili. I sada, pred kraj upisa u sve vrtice donose ovakvu odluku, u trenutku kad ni u jednom vrticu Poreštine nema slobodnih mjesta u jaslicama. Da su prilikom upisa istaknuli da je prebivalište problem, bili bismo probali naci alternativu.

Dodaje da su voljni platiti višu cijenu za jaslice, pri cemu je financijsku pomoc spremna pružiti i Opcina Vižinada, koja se o tome ocitovala dopisom. Pocetkom svibnja na odluku Upravnog vijeca naša je citateljica uložila žalbu i zatražila službeni razgovor, ali dosad nije dobila nikakav odgovor.

U cemu je problem, raspitali smo se kod predsjednika Upravnog vijeca vrtica i opcinskog nacelnika Angela Matticha.

- Poznat mi je slucaj i odluka Upravnog vijeca je konacna. Djecji vrtic Višnjan izgradili smo za potrebe stanovnika ove opcine i njihovim sredstvima, jer oni svakog mjeseca placanjem poreza izdvajaju novac u proracun pa stoga njihova djeca imaju prednost pri upisu. Kad bi bilo mjesta, prihvatili bismo i djecu iz drugih opcina, ali zasad za to nemamo uvjeta.

Nakon provedenih upisa ostalo je još petero djece s podrucja višnjanske opcine koju nismo uspjeli upisati u vrtic i u takvoj situaciji ne možemo primati djecu iz susjednih opcina, veli Mattich.

Dodaje da u pravilniku o prijemu djece u vrtic piše da se mogu primiti djeca s okolnih podrucja, ali samo ako ima slobodnih mjesta i to u skladu s bodovnim kriterijima, te da je gospoda iz Vižinade prilikom upisa na to bila upozorena.


Podijeli: Facebook Twiter