Višnjanski IDS i SDP zajedno u buducnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS i SDP bit ce na raspolaganju mještanima i omoguciti da se njihov glas cuje u vijecu, da se donose odluke koje štite interese svih mještana, a ne samo pojedinaca te ce kroz vijece nadzirati rad nacelnika, rekli su na konferenciji za novinare neki od kandidata na zajednickoj listi ovih dviju stranaka koja ce se naci na glasackim listicima za izbor clanova višnjanskog opcinskog vijeca. Prijevremeni izbori održat ce se 25. ožujka.

Kandidati sa zajednicke liste osvrnuli su se na nekoliko elemenata na kojima je nužno raditi kako bi opcina mogla funkcionirati i razvijati se. Prema njihovim rijecima, to su, izmedu ostalog, sprjecavanje nekontroliranog zaduživanja Opcine i povezanih firmi koje je prema posljednjim podacima doseglo 23 milijuna kuna.

- Sadašnje zaduženje onemogucava normalan rad opcine tako da su mještani znatno prikraceni za usluge koje im Opcina mora dati i za koje placaju poreze i naknade. Svako buduce zaduživanje bi pogoršalo takvo stanje, te cemo kroz proracun smanjiti megalomanske troškove reprezentacije, službenih putovanja i opcenito rashoda koje rade nacelnik i donacelnik. Samo za navedene stavke je u lanjskoj godini utrošeno 200 tisuca kuna, kaže nositelj liste zajednicke liste IDS-ovac Bruno Radoš.

Dodaje da ce kao vijecnici kroz planiranje proracuna sredstva smanjena na ovim stavkama usmjeriti na socijalu, pomoci ucenicima i studentima, dotacije sportskim klubovima i udrugama. Nastojat ce sprijeciti i zadiranje u džepove mještana, jer su u zadnjih dvije godine znatno povecani komunalna naknada i doprinos, te grobne naknade i cijene grobnih mjesta. IDS i SDP su kritizirali cinjenicu da je autokratskim vodenjem od opcine napravljen izolirani otok.

Neprihvatljivim su ocijenili i trošenje novaca od komunalnog doprinosa za zatvaranje ceste i trga koji se nalazi ispred nacelnikove kuce, stvaranje dodatnih troškova izdvajanjem djecjeg vrtica Višnjan iz organizacije poreckog DV-a, izdvajanjem iz zajednicke racunovodstvene i pravnicke službe opcina Poreštine, neulazak u projekt Jadran za rješavanje pitanja kanalizacije na podrucju opcine, cinjenicu da Opcina nije uspjela riješiti pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta te poslovne zone koja nije pokrenuta jer su ugovori s investitorima sklopljeni prije nego su iznadena sredstva za potpuno zatvaranje financijske konstrukcije.

- Na koaliciju s IDS-om odlucili smo se zbog popisa zaduženja, megalomanskih troškova i ostalih stvari koje se dešavaju u našoj opcini. Nadam se da ce gradani prepoznati ono što smo radili i za što smo se zalagali u vijecu. Vec dvije godine nismo u koaliciji s nezavisnima i nacelnikom koji je provodio samovolju, zakljucio je na konferenciji Ljubomir Sirotic, predsjednik višnjanskog SDP-a. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter